Araştırmanın yeni olarak kabul edilen yönü ise söz konusu suçluluk hissinin zannedildiği gibi sadece çalışan annelere özgü bir duygu olmadığı. Araştırma, çalışmayan annelerin de aynı sorunla karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyuyor. Annenin, çocuğun geleceği ve onu yetiştirme biçimine ilişkin kaygılar duymasının normal olduğu ifade edilen açıklamada, bu kaygıların normalin üzerinde seyretmesi durumunda, annenin yaşamındaki diğer her şeyi ikinci plana atarak yalnızca çocuğuna odaklandığı, kendi için bir şey yaparken de "Şu anda çocuğumun yanında olmalıydım" şeklinde suçluluk duyduğu belirtiliyor. Aşırı kaygıların anneye olduğu kadar uzun vadede çocuğa da zarar verdiğine dikkat çekiliyor.
Psikolog Seval Baysal, bu suçluluk duygusunun derecesini annenin kişiliğinin ve hayattan beklentilerinin belirlediğini ifade etti. Anne ile çocuk arasında sağlıklı bir diyaloğun oluşması ve birlikte geçirilen zamanın iyi değerlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Baysal, annelerin, her şeyi en doğru şekilde yapmasının mümkün olmadığını kabullenmesi gerektiğini söyledi.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle