Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun 2005'te yayınladığı genelge, camilerin kadınların daha rahat ibadet etmelerini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi adına önemli bir adımdı. Ama hâlâ cemaatle namaz kılındıktan sonra kilitlenen camilerde kadınlara namaz kılma yeri diye izbe bodrum katları gösterilebiliyor. Kadınların, binlerce lira masraf edilerek güzelleştirilen camilerin içine hiç sokulmadan avlunun bir kenarında ayrılmış yerlere yönlendirildiği oluyor. Cemaatten kopan kadın, caminin manevi huzurunda ve güzelliğinde ibadet etmekten mahrum kalıyor. Ayrı abdest alma yeri olmayan çoğu camide kadınlar lavaboların uygun olmayan şartlarını kullanmak zorunda kalıyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er ise 2005 genelgesinden sonra camilerde düzenleme yapılmaya başlandığını, zaman içinde olumlu örneklerin çoğalacağını belirtiyor.
Bazen cami içlerinde kadın yerleri, kadınları camiden tamamen koparacak şekilde kısa mesafeli perdelerle ayrılıyor. Prof. Dr. Er, bunların hanımların da camilerin estetik yapısından istifade etmesini sağlayıcı bir görünüme kavuşturulmasının isabetli olacağını söylüyor. Kötü şartlarda ibadet etmenin insanın ruhunu karartacağını ve bunu tasvip etmediklerini ifade eden İzzet Er, olumlu örnekleri şöyle anlatıyor: "Bazı camiler kapalı iken, son cemaat yerlerinin bir tarafının hanımlara bir tarafının beylere ayrıldığını gördüm. Cami açık olduğu zaman hanımlar yönlendirme olmasa bile üst katları tercih ediyor. Fakat caminin alt katında da yer ayrılabilir. Bodrum katların örnekleri vardır belki, zaruret midir, bilemiyorum. Belki başka türlü de yapılabilir."
Kadınlar eksiklikler konusunda girişimci olsun
Mescid-i Nebi'de araya paravan koyarak bir tarafta kadınların bir tarafta erkeklerin aynı hizada durarak namaz kıldıklarını hatırlatan İzzet Er, Erzurum'da bunun örneğini gördüğünü söylüyor. Böyle örnekleri kurallaştırıp genele yaymaktan ziyade cami cemaati ile birlikte mutabakat içinde götürmeyi daha uygun bulan Er, "Kadınlar talep etsinler. Caminin hocasına söylemekle kalmasın müftüye de söylesinler. Usulü çerçevesinde taleplerinin yerine getirilmesini istesinler." diyor.
Son zamanlarda cuma ve bayram namazlarında kadınların da cemaate katılma isteği artıyor; ancak mekân sıkıntısı yüzünden bazen erkek cemaat ile kadınlar arasında sorun çıkıyor. Bu durumda görevlilerin önceden tedbir alması gerektiğini belirten İzzet Er, kadınlardan da, cemaate katılacaklarını önceden görevlilere bildirmelerini istiyor. Prof. Dr. İzzet Er, "Habersiz gelindiği takdirde zorluk olabilir. Bu konuda hanımların bize yardımcı olacağını ümit ediyorum ve bekliyorum. Biz burada oturacağız, gibi zecri şeyler tepki getirebilir." diye konuşuyor.
zaman
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle