En Sıcak Konular

Evlatlarımızı komutanlara emanet etmiştik

10 Nisan 2010 13:04 tsi
Evlatlarımızı komutanlara emanet etmiştik Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 7 askeri şehit eden mayınların TSK'ya ait olduğunu ortaya çıkaran Zaman'ın manşeti, Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Evlatlarımızı komutanlara emanet etmiştik; Birileri bu mayını açıklasın
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 7 askeri şehit eden mayınların TSK'ya ait olduğunu ortaya çıkaran Zaman'ın manşeti, Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın teyit ettiği 27 Mayıs 2009'daki olay, en büyük acıyı ise şehit ailelerine yaşattı. İkinci kez yıkılan aileler, kendilerine açıklama yapılmamasına tepki gösteriyor. İnternet sitelerine düşen komutanların ses kaydının gerçek olmaması için dua ettiklerini dile getirirken, şimdi sorumluların cezalandırılmasını istiyorlar. Şehit Cafer Çelik'in babası Nail Çelik, "Çocuklarımızı emanet ettiğimiz kişiler, cenazemizi gönderdi. Hâlâ Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama bekliyoruz." diyor. Şehit Kemal Özevin'in babası Halil Özevin, yaşadığı acıyı anlatırken, oğlunu kendi arabasıyla götürüp Hakkari'deki birliğine teslim ettiğini vurguluyor. "Evladımı oradaki komutanlara emanet etmiştim. Bir gün bile bizi aramadılar." sözleriyle tepkisini dile getiriyor. Şehit Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız, sürekli bir araya gelerek birbirlerine destek olan ailelerin devam eden yargı sürecine dahil olacaklarını kaydediyor. Şehit er Özkan Dumlu'nun kardeşi Ayhan Dumlu, olaydan sonra Çukurca'daki askerlerle görüşmüş. Şehitlerin, 12 yıldır hiçbir askerin gitmediği bölgeye gönderildiğini savunan Dumlu, "Komutanlar, 'Hiçbir asker oradan geri dönmeyecek.' demiş. Kendi erlerine nasıl tuzak kurarlar?" diye soruyor. Şehit Uzman Çavuş Mesut Bener'in babası İbrahim Bener ise 5 yaşındaki torunu Enes'in babasız büyüdüğünü belirtiyor ve ekliyor: "Kanımızın son damlasına kadar bu işin peşinde olacağız."

Çukurca'da 27 Mayıs 2009'da meydana gelen mayın patlaması sonucu 7 asker şehit oldu. Olayın ardından yapılan açıklamada mayınların PKK tarafından yerleştirildiği açıklanmıştı. Genelkurmay'daki basın bilgilendirme toplantısında da teröristlerin Irak'ın kuzeyinden sızdığı belirtilmişti. Çukurca'da şehit olan oğlu Deniz Demirci'yi toprağa verirken PKK'ya lanet okuyan anne Raziye Demirci, bir süre sonra internete düşen iki komutanın ses kaydında "Mayını biz koyduk" ifadesi üzerine suç duyurusunda bulunmuştu. Demirci ile birlikte şehit Uzman Çavuş Ziya Bener'in kardeşi Refik Bener de yasal mücadele başlattı. Olayla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başsavcılık, şüpheli Tuğgeneral Z.E., Tümgeneral G.K. ve askerî birliğin sevk ve idaresinden sorumlu asker kişiler hakkında yürüttüğü soruşturmayı geçtiğimiz günlerde tamamladı. Soruşturma sonucunda mayınların MKE yapımı olduğu ve komutanların emri ile döşendiği belirlendi. 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan sorumluların cezalandırılması istemiyle dosya Genelkurmay'a gönderildi.

Aileler mayınların TSK'ya ait olduğu haberi üzerine acılarının katlandığını söyledi. Kemal Özevin'in babası Halil Özevin, "Bize PKK'nın döşediği mayının patlaması sonucu şehit olduğunu söylediler. Ancak olaydan birkaç hafta sonra internete düşen ses kayıtları içime tereddüt düşürdü. İlk başta inanmak istemedim ve bu ses kaydında söylenenlerin gerçek çıkmaması için dua ettim. Evladıma sahip çıkamayan komutanlar başsağlığı bile dilemediler. Bu olayda sorumlu olan herkesin cezasını çekmesini istiyoruz." diyor. Şehit Cafer Çelik'in babası Nail Çelik de, ses kaydının Genelkurmay tarafından yalanlanmadığını söyledi. Çelik, "Bunu biz yapmadık diyen yok. Varsa suçu olan cezasını çeksin. Bizim çocuklarımızı emanet ettiğimiz kişiler, bir tek cenazemizi gönderdiler." ifadelerini kullandı. Çelik, "Hâlâ Genelkurmay'dan açıklama bekliyoruz. Ses kaydı yalandır desinler." dedi. Şehit Deniz Demirci'nin ailesi ise olaya PKK süsü verildiğini düşünüyor. Ailenin avukatı İsmail Kılıç "Kasıt ihtimali üzerinde duruyoruz. Eğer böyleyse daha vahim. Taksirle gönderilmiş olsa bile kasıt var mı diye soru işareti aklımızda kalıyor." diye konuştu.

Şehit Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız ise diğer şehit babaları gibi acılarının katlandığını ifade etti. Yıldız, "Oğlumun terhisine 58 gün vardı. İhmali olanların cezalandırılmasını istiyorum." diye konuştu. Baba Yıldız, şehit babalarıyla sürekli bir araya gelerek yargı sürecine dahil olacaklarını söyledi.

Bingöllü şehit Özkan Dumlu'nun ailesi de ortaya çıkan bu bilgiyi duydukları an yıkıldıklarını belirtiyor. Dumlu'nun annesi Kıymet Dumlu ve babası Abdulkadir Dumlu, suçluların hesap vermesini istiyor. Şehidin yengesi Sevgi Dumlu da, "Yazık değil mi şehitlere? O komutana sesleniyorum; Yazık günah değil mi o yedi askere? Hiç mi Allah'tan korkmadın, hiç mi vicdanın sızlamadı? Başını yastığa koyarken rahat uyuyabiliyor musun?" şeklinde konuştu.



Bu haber 3,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,600 µs