En Sıcak Konular

Ekonomiden sorumlu Bakan Şimşek'ten kararlılık mesajı

20 Kasım 2008 15:17 tsi
Ekonomiden sorumlu Bakan Şimşek'ten kararlılık mesajı Hükümetin, krize karşı anılabilecek önlemleri belirlediğini ifade eden Şimşek, ihtiyaç olması durumunda bu önlemlerin kararlılıkla uygulanacağını söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye 2008 - 2011 döneminde 6.2 milyar dolar tutarında finansman sağlayacağını bildirdi. Hükümetin, krize karşı anılabilecek önlemleri belirlediğini ifade eden Şimşek, ihtiyaç olması durumunda bu önlemlerin kararlılıkla uygulanacağını söyledi.
 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine Müsteşarlığı'nın bütçesiyle ilgili sunumda bulunan Mehmet Şimşek, dünyada mali piyasalarda yaşanan sıkıntının reel sektöre de yansımaya başladığını söyledi. Küresel büyümedeki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de devam edeceğinin görüldüğünü anlatan Şimşek, Türkiye'de son altı yılda uygulanan mali disiplin sayesinde ekonominin dış şoklara karşı göreceli olarak dirençli hale geldiğini söyledi. Şimşek, "Küresel krizin derinliği ve Türkiye'nin uluslararası sistemle bütünleşme düzeyi dikkate alındığında ülkemizin bu gelişmelerden etkilenmesi doğal karşılanmalıdır" dedi.
 Bakan Mehmet Şimşek, IMF ile yürütülen 19'uncu Stand-By düzenlemesinin geçtiğimiz Mayıs ayında tamamlandığını hatırlatarak, yapılan değerlendirmelerin sonucunda Türkiye'nin IMF ile Program Sonrası İzleme sürecine girdiğini kaydetti. Bu kapsamdaki ilk değerlendirmenin Ekim ayında yapıldığını dile getiren Şimşek, "Önümüzdeki dönemde IMF ile ilişkilerimizin şekli ve kapsamı ülkemiz önceliklerini esas alan ilkeler çerçevesinde belirlenecektir" diye konuştu.
 Türkiye'nin son yıllarda ekonomide gösterdiği performans nedeniyle IMF'deki oy gücünün 2006 yılında artırıldığını hatırlatan Bakan Şimşek, "Fon bünyesindeki reform çalışmalarının ikinci ayağı bu sene içerisinde nihayete erdirilmiş olup; ülkemizin oy gücünün bir kez daha artırılması yönünde karar alınmıştır. Kararın 2009 yılının ilk yarısında yürürlüğe girmesi beklenmektedir" şeklinde konuştu.
 Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın, Ülke İşbirliği Stratejisi olarak adlandırılan yeni bir yaklaşım çerçevesinde Türkiye'ye 2008-2011 yılları arasında mali destek sağlayacağını bildirdi. hükümetin, Dünya Bankası'ndan 6.2 milyar dolar tutarında finansman sağlanmasını öngördüğünü dile getiren Şimşek; reel sektörün, ihracatın ve KOBİ'lerin finansman ağırlıklı olarak destekleneceğini kaydetti. Şimşek, Dünya Bankası ile yapılan program kapsamında 2008 yılında, üç adedi proje ve bir adedi program kredisi olmak üzere toplam 1.5 milyar dolar tutarında 4 kredi anlaşması imzalandığını söyledi.
 Dünya Bankası kaynaklı projeler dışında proje finansmanı amacıyla 2008 yılı içerisinde 1.7 milyar dolar uluslararası kuruluşlardan ve 1 milyar dolar ticari kredilerden olmak üzere toplam 2.7 milyar dolar tutarında finansman sağlandığını açıklayan Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'ndan 2009- 2011 döneminde kamu yatırım projeleri için 1 milyar doların üzerinde finansman sağlanmasının beklendiğini kaydetti.
 Bakan Şimşek, küresel kriz ortamında sağlanan finansman imkanlarının artmasının Türk ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Dünya ekonomisinin kritik bir dönemden geçtiğini ifade eden Şimşek, küresel mali krizin, tüm ülkeleri olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğine işaret etti. Ülkelerin küresel krizin etkilerini en aza indirmek için bir
yandan ortak tedbirler alırken, diğer yandan ekonomik yapılarını da göz önünde bulundurarak kendilerine özgü önlemleri uygulamaya koyduğunu anlatan Şimşek, "Ekonomi yönetimi olarak küresel krizin ülkemize olası etkilerini yakından takip etmekte ve bu etkileri asgari seviyede tutacak önlemleri almaktayız. Türkiye'nin küresel krizden en az etkilenmesi için gerekli olabilecek ilave önlemler her türlü muhtemel gelişme de dikkate alınarak belirlenmiş olup, Hükümetimiz, ihtiyaç duyulduğunda bu önlemleri kararlılıkla uygulamaya koyacaktır" diye konuştu.


Bu haber 2,810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,351 µs