En Sıcak Konular
Rektör atamalarına tepkiler: 'istifa'
6 Ağustos 2008 15:33 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün yaptığı rektör atamalarının ardından bazı üniversitelerde istifalar başladı. İşte istifaların yaşandığı üniversiteler:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün yaptığı rektör atamalarının ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi, (İTÜ), Gazi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden istifa haberleri geldi.
İTÜ:
İTÜ'de 12 öğretim üyesi görevlerinden istifa etti.
İTÜ'de rektör atamaları için Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Cumhurbaşkanı Gül'e bildirdiği listede Prof. Dr. Hüseyin Faruk Karadoğan birinci sırada, Prof. Dr. Muhammed Şahin ise ikinci sırada yer alıyordu.
Gül'ün Prof. Şahin'i rektör ataması üzerine, bugün İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Atatürk Meydanı'nda bir araya gelen eski rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan ile bazı senato ve öğretim üyeleri, rektörlüğe yapılan atamayı protesto etti.
Prof. Dr. Karadoğan, böyle bir devir teslimin İTÜ'de ilk defa yaşandığını belirterek, bu durumun İTÜ'nün edindiği birikimle bağdaşmadığını söyledi.
Karadoğan, gerçek İTÜ'lünün söylemiyle, eylemiyle demokrat ve sözünün eri olduğunu belirterek, demokrat olabilmek için ön koşulun "laik olmak" olduğunu, gerçek İTÜ'lülerin ise laik olduğunu vurguladı.
İTÜ'lülerin, bilimin yönetiminde demokrasi olabileceğini gördüklerini ve bunu vurgulayarak yaşadıklarını ifade eden Karadoğan, son 20 rektörü belirleme sürecinin demokratik esaslara dayalı olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ yönetim kurulu ve senatosunun farklı görüşlerin bir araya geldiği, farklılıkların akılla birleştiği bir kurum olduğunu, bunun da İTÜ'nün demokrasi düzeyini gösterdiğini dile getirdi.
Karadoğan, rektör atamasının açıklanmasının ardından bazı senato ve öğretim üyelerinin sözlü olarak istifa ettiklerini kendisine ilettiklerini bildirdi.
Prof. Dr. Faruk Karadoğan, istifa edeceklerini belirten öğretim üyeleriyle ilgili bir soru üzerine, "Bunlar bireysel kararlardır. Saygı ile karşılıyorum, önem veriyorum" dedi.
Bu arada, Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahir Vardar, görevinden istifa ettiğine ilişkin dilekçeyi, basın açıklamasının ardından Faruk Karadoğan'a verdi.
Sözlü olarak istifalarını ileten senato ve öğretim üyelerinin isimleri şöyle:
Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erkin Nasuf, Prof. Dr. Fuat Anday ve Prof. Dr. Haluk Karadoğan, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ümit Şenesen, Prof. Dr. Özgür Turhan, Prof. Dr. Remzi Akkök, Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Doç. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Prof. Dr. Melek Tüter, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sumru Pala.
Gazi Üniversitesi:
Ankara Gazi Üniversitesi'nde ise Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun, dekan yardımcıları Prof. Dr. S. Sabri Uslu, Doç. Dr. Sinan Sözen ile Başhekim Prof. Dr. Mustafa Şare ile Hastane Müdürü Prof. Dr. Ali Kıyaz Koç istifalarını sundu.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığına vekaleten Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz getirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi:
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) rektör adaylarından Prof. Dr. Sedef Gidener, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevinden istifa etti.
Prof. Dr. Sedef Gidener, Cumhurbaşkanı tarafından yapılan rektör atamalarının ardından, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevinden ayrıldığını bildirdi.
Üniversitede yapılan seçimde en çok oyu kendisinin aldığını, YÖK'te yapılan seçimde de en çok oyu kendisinin aldığını kaydeden Gidener, atamaları eleştirdi.
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği'ne vekaleten Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu atandı.
Gül listeye birebir uymadı
Cumhurbaşkanı Gül, dün 21 üniversiteye rektör atamalarını gerçekleştirmişti.
Cumhurbaşkanı atamalarda YÖK'ün gönderdiği listeye bire bir uymadı. Gül, türban düzenlemesini içeren Anayasa değişikliği tartışmaları sırasında sert açıklamalarda bulunan Üniversitelerarası Kurul'un eski başkanı Mustafa Akaydın'ı ilk sırada olmasına rağmen atamadı.
Cumhurbaşkanı, Akdeniz Üniversitesi ile birlikte toplam 4 üniversitede YÖK'ün gönderdiği listeye uymadı, ikinci sıradaki adayları atadı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, kararı "siyasi" olarak nitelendirdi.
Karara ilişkin üzüntüsü olmadığını belirten Akaydın, "Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarını savunmam bir kusur olarak görüldü. Türbanın faturasını ödüyorum" dedi.
Akaydın, "Tarafsız Cumhurbaşkanı olsa farklı bir karar çıkardı. Atanmamayı göze alarak mücadele ettim. Türkiye Cumhuriyeti'nin, başta laiklik olmak üzere ilkelerini savundum. Bunun için hiçbir hayıflanmam yoktur, hiçbir pişmanlık duymuyorum" diye konuştu.
Bu haber 3,486 defa okundu.
Yazarlar
-
Mühürdar
-
Behiç Karahisarlı
-
Fahri Güven
-
Murat Bardakçı
-
Avni Özgürel
-
Mehmet Şevket Eygi
-
Muharrem Coşkun
Yorumlar
+ Yorum Ekle