En Sıcak Konular

Ergenekon Opersayonunun seyri-7- DİZİ

16 Temmuz 2008 11:13 tsi
Ergenekon Opersayonunun seyri-7- DİZİ Kontrgerilla, Özel Harp Dairesi, Gladio derken, karanlık yapılanmalar son olarak Ergenekon adıyla ortaya çıktı. Öyle ki; Ergenekon soruşturmasının 6 dalgasından her biri Türkiye’yi sarstı

Muharrem Coşkun'un yazı dizisi -7- muharice@gmail.com

Kontrgerilla, Özel Harp Dairesi, Gladio derken, karanlık yapılanmalar son olarak Ergenekon adıyla ortaya çıktı. 13 ay önce (13 Haziran 2007) Ümraniye’de bir gecekonduda ortaya çıkarılan bombalar, çorap söküğü gibi dev bir terör örgütünü deşifre etti. Öyle ki; Ergenekon soruşturmasının 6 dalgasından her biri Türkiye’yi sarstı




*****************************************************************

Tam 13 ayı bulan bu sürecin ilk işareti, geçen yıl Haziran ayında Trabzon’dan yapılan bir ihbardı. Jandarma bu ihbar üzerine 13 Haziran 2007’de Ümraniye’deki tek katlı gecekonduya baskın yaptı. Operasyonda, gecekondunun çatı katında bir kasa içinde 27 el bombası ve patlayıcılar bulundu. Evin eski kiracısı Ali Yiğit, bombaların, dayısının komutanı olan emekli Astsubay Oktay Yıldırım’a ait olduğunu söylüyordu. Oktay Yıldırım, bu iddiayı yalanlasa da kasada parmak izine rastlanmıştı. Yiğit’e göre Yıldırım, yanında Mahmut Öztürk ile dayısını ziyaret etmişti. Bir kez Muzaffer Öztürk’ü görmüştü. Yıldırım tutuklanırken Muzaffer Tekin, bombaların hurda olduğunu belirterek arkadaşını savunuyordu. Tıpkı Oktay Yıldırım’ın, Danıştay saldırısından sonra intihara kalkışan Muzaffer Tekin’i, bürosunu basına açıp sahiplenmesi gibi... Bağlantılar bir bir aydınlanıyordu. Bunun üzerine soruşturma özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne ve Savcı Zekeriya Öz’e verildi. İlişki ağı derinleşiyordu. Her eylemde ve aydınların yargılandığı davalarda aynı isimler yan yanaydı: Muzaffer Tekin, Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Oktay Yıldırım.
Aynı ay içinde Eskişehir’de yapılan bir başka operasyonda ikinci cephanelik bulundu. Emekli Binbaşı Fikret Emek’in silahlarına el konuldu. Bu operasyonda 15 kişi tutuklandı. Suçlama, ‘terör örgütü kurmak, devletin gizli belgelerini ele geçirmek, patlayıcı madde bulundurmak ve milleti fişlemek’ti. Polisin yaptığı detaylı aramalarda devlete ait gizli belgelere ulaşılırken, soruşturmanın ismi de değişiyordu.  ‘Ümraniye Soruşturması’ ifadesini kullanan gazeteler, artık ‘Ergenekon’dan bahsediyordu.
Ortada eski askerlerden kurulu silahlı çete görüntüsü vardı. Ancak Temmuz’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’la ilgili kitaplar yazan ulusalcı yazar Ergun Poyraz tutuklandı. 18 Ağustos’ta Genç Parti eski milletvekili Emin Şirin gözaltına alınıp serbest bırakıldı.
‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ OLDU - Beş ay sessizce geçirildi. Artık iddianamenin tamamlandığı söylentileri dolaşırken, 22 Ocak 2008’de emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Muzaffer Tekin’in de avukatı Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk, Gazeteci Güler Kömürcü, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan’ın da bulunduğu 33 kişi şafak vakti gözaltına alındı.
Bu kez diğerlerinden farklı olarak resmi belgede ‘Ergenekon Terör Örgütü’ ifadesi yazılıydı. Küçük, Kerinçsiz, Erenerol, emekli Albay Fikri Karadağ, Zekeriya Öztürk, Sami Hoştan ve 14 kişi tutuklandı. Suçlama şuydu: “Halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik, silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, bu örgüte üye olmak, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak.” Doğrulanmayan iddialar ise vahimdi. Ergenekon, devlet içindeki bir yapılanmaydı. İnfial yaratacak eylemler planlanmış, tetikçiler ayarlanmıştı.
Örgütün karanlık planı, darbe ortamı yaratmaktı. Savunma, propaganda, hukuk, lojistik, finans gibi bölümler oluşturulmuştu ve her birimin, örgüt içinde ayrı ayrı görevli olduğu iddia edildi.
Şubat 2008’de Ergenekon soruşturmasının 4. dalgası gerçekleştirildi. Savcı Zekerriye Öz’ün talimatıyla yapılan operasyonun hedefi ise örgütün akademik kanadı olduğu öne sürülenlerdi. Operasyondan önce İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ümit Sayın’ın telefon ve MSN görüşmeleri gazetelere kapsamlı bir şekilde yansımıştı. Yazışmalarda bir darbe hazırlığından bahsediliyordu.
Daha önce televizyon programlarına katılarak ‘ulusalcı’ demeçler veren Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Emin Gürses, sosyetik kuyumcu olarak bilinen Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Yazar Orhan Tunç ve kapatılan Noel Baba Vakfı’nın kurucusu Muammer Karabulut tutuklandı. İlhan Selçuk aleyhine ciddi deliller vardı ama, yaşlılık gerekçesiyle bırakıldı. Soruşturmada sona yaklaşıldığı düşünülürken Türkiye, 21 Mart 2008’de güne yine şafak baskınıyla uyandı.
Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltındaydı. Sanıklar hakkındaki iddialar ve onların verdiği ifadelere göre, Ergenekon darbe hazırlığı içindeydi. İddiaya göre Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlendiği ileri sürelen Ergenekon’un amacı, devlet içinde ikinci bir devlet oluşturmak, medya ve finans alanlarında yandaş bulmaktı. Ergenekon’un planları arasında AK Parti’nin kapatılmasını sağlamak da vardı. Perinçek’le birlikte 5 kişi tutuklandı. Selçuk ve Alemdaroğlu’nun yurtdışına çıkışı yasaklandı.
Hâlâ iddianame bekleniyordu. Sona gelindiği düşünülürken bu kez 1 Temmuz’da emekli Orgeneral Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Yazar Erol Mütercimler’i de kapsayan son büyük operasyon yapıldı. Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlüklere göre, 2003-2004 arasında ‘Ayışığı’ ve ‘Sarıkız’ adlı iki darbe planı hazırlanmıştı. Bu planlar Eruygur’a aitti. İki Paşa ‘Şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs’ ve ‘Terör örgütü kurmak ve yönetmek’ten tutuklandı. Mustafa Balbay ve Mütercimler ise mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Bu sırada örgütün finansörü olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Kuddusi Okkır, ölüm döşeğinde tahliye edilmişti. ATO Başkanı Sinan Aygün ise tutukluluğunun 14. gününde serbest bırakıldı.
BU SUÇLARDAN YARGILANACAKLAR
Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan ve tutuklanan sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede 11 ayrı suç sıralandı. Sanıklar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra, yıllarca hapis cezası talebiyle karşı karşıya. İşte iddianamedeki suçlamalar ve Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) karşılığı:
1) Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek: TCK 314. maddenin 1 fıkrası. 10 yıldan 15 yıla kadar hapis.
2) Silahlı terör örgütüne üye olmak: TCK 314. maddenin 2. fıkrası. 5 yıldan 10 yıla kadar hapis.
3) Silahlı terör örgütüne yardım etmek: TCK’nın 220. maddesine göre örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. 5 yıldan 10 yıla kadar hapis.
4) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs: “TCK 312. madde. Ağırlaştırılmış müebbet hapis.”
5) Hükümete karşı halkı isyana tahrik: TCK 313. madde. 20 yıldan 25 yıla kadar hapis.
6) Danıştay saldırısı: Ana davada sanıklar “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek” ve “görevi başındaki birini tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek”ten ceza almıştı. TCK’nın 309. ve 82. maddeleri. Ağırlaştırılmış müebbet hapis.
7) Patlayıcı madde bulundurmak, atmak, bu suçlara azmettirmek: TCK 174., 170. ve 151. maddeler. 1 yıldan 12 yıla kadar hapis.
8) Askeri itaatsizliğe teşvik: TCK 319. madde. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis.
9) Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek: TCK 327. madde. 3 yıldan 8 yıla kadar hapis.
10) Kişisel verilerin kaydedilmesi: TCK 135. madde. 6 aydan 3 yıla kadar hapis.
11) Halkı din ve düşmanlığa alenen tahrik: TCK 216. madde. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis. 

BİTTİ

Vakit

Bu haber 2,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    8,548 µs