En Sıcak Konular

"Atatürk heykelleri Atatürk'e zarar veriyor"

15 Temmuz 2008 10:24 tsi
“Bence Atatürk heykelleriyle Atatürk fikri çok zedeleniyor. Sanatsal hiçbir değer taşımıyorlar. Sanatsal bir endişeyle yapılmamışlar; çoğu tüccar kafasıyla, para kazanmak, bir yerlere bir şey dikmiş olmak için yapılmış.

Büyük Menderes Deltası çevresinde 3 bin yıllık ortak geçmişi olan Didyma, Milet, Priene, Magnesia, Myus ve Heraklia gibi antik kentlerin, Doğanbey, Akköy, Yoran gibi kültürel zenginliklerin, Bafa Gölü Milli Parkı ve Diler Yarımadası gibi doğal güzelliklerin toplandığı uygarlıklar deltasında tarih ve sanat buluştu. Didim Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı “1. Meandros Festivali” kapsamında düzenlenen heykel sempozyumunun konukları arasında yer alan, heykel sanatının duayenlerinden Mehmet Aksoy, burada Atatürk heykelleri üzerine de ilginç açıklamalar yaptı. Mehmet Aksoy, ülkemizde heykel geleneğinin tam yerleşemediğinden yakındı.

“HEYKEL KÜLTÜRÜMÜZ YOK”
Heykel fikrinin aşılanmaya başlandığını, artık insanların bir form dünyasına girdiğini belirten Aksoy, “En azından ‘bu nedir’ diye bile sorsalar, bence bu heykel dünyasına giriştir, meraktır. İnsanlar ‘Bu ne, ben anlamıyorum’ diye başlıyor. Çünkü böyle bir kültür alınmamış, heykel kültürümüz çok bakir, neredeyse yok. Bu kültür Atatürk’le eşdeğer. Onun için bu tür sempozyumların, form dünyasına girişte çok önemli olduğunu düşunüyorum” dedi.

”HEYKEL DİYEMEYECEĞİM”
İnsanların her yerde heykel diye Atatürk’ü gördüğünü söyleyen Aksoy, bunun Türk heykeline zarar verdiğini, çünkü gördüklerinin heykel olmadığını belirtti: “Bence Atatürk heykelleriyle Atatürk fikri çok zedeleniyor. Çünkü insanlar buna heykel diye bakıyorlar ve tabii ki heykel değil bunlar. Sanatsal hiçbir değer taşımıyorlar. Sanatsal bir endişeyle yapılmamışlar; çoğu tüccar kafasıyla, para kazanmak, bir yerlere bir şey dikmiş olmak için yapılmış. Bunu diktirenler de zaten sanatsal bir şey beklemiyorlar. Üç boyutlu olan her şey sanki heykelmiş gibi... O bir tasvir, yasaksavar gibi bir şey... Bu yüzden hem Türk heykeli büyük zarar görüyor, hem de Atatürk ... Sanatsal değer taşımayan bu heykeller, Atatürk’ün imajını zedeliyor: Proporsiyonu bozuk, hiçbir plastik etkisi yok, hiçbir mekânı yok; ama olur olmaz yerlerde var...”

”ATATÜRK KAŞA GÖZE İNDİRGENMEMELİ”
“Burada amaç sanatın kalitesini yükseltmek. Atatürk heykelinin de bir sanatsal değeri olmalı. Atatürk yorumlanmalı. Bence Atatürk kaşa göze indirgenmemeli” diyen Aksoy, birçok kişinin de kendi gibi düşündüğünü söyledi: “Basbayağı kötü heykeller. Espri konusu olmuş artık; gördünüz mu; bacakları şöyle, eli böyle, kafasının proporsiyonu bozuk... Komedi unsuru olan şeyler duruyor orada. Ve biz bunlara bakıyoruz ve Atatürk’ü seviyoruz. Bu çok kötü bir şey. Atatürk’e en büyük düşmanlığın yapıldığı 12 Eylül döneminde en çok sayıda Atatürk heykelinin dikildiğini hatırlatmak isterim. Bu da ilginç bir şey. Bununla bence Atatürk fikri, imajı, büyüklüğü küçültülüyor. Gerçekten böyle saygı duyulan bir şeye, saygıdeğer birşeyler yapmak gerek. Sanatsal değer taşıyan bir şey yapmak gerek.”

BU HEYKELLERİ KALDIRTMA DAVASI
Bu durumun senelerdir kendisine dokunduğunu ifade eden Aksoy, mahkemeye gidip, ‘Atatürk’e, Cumhuriyet’e saygısızlıktır’ iddasıyla bunları kaldırtmak için dava açacağını söyledi: “Bu imajın iyileşmesini, güzelleşmesini ve Atatürk’e layık sanatsal değer taşıyan heykellerin Türkiye’ye dikilmesini istiyorum. Bunun için de mahkemeye gitmeyi düşünüyorum. Buna belki birtakım sanatçı arkadaşlarımız da imza verir. Burada amaç hem sanatın kalitesini yükseltmek, hem Atatürk’ü böyle yerlerde sürünür halden kurtarmak.”
ntv



Bu haber 2,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,423 µs