En Sıcak Konular

Reklamlarla insanları kandırıyorlar

8 Temmuz 2008 02:35 tsi
Reklamlarla insanları kandırıyorlar Uzun süre margarinin faydalarını anlatan reklamları izledik. Oysa margarinde kullanılan trans yağlar kalp krizini tetikliyordu. Büyük üreticiler tehlikeleri yüzünden trans yağını terk etti, bazıları hariç.

Margarinde trans yağın, kalp krizine zemin hazırladığının ortaya çıkmasından sonra büyük üreticiler, trans yağı terketti. 2 firma eski yöntemle üretimi sürdürüyor.   

İnsan sağlığı üzerinde çalışmalarını sürdüren tıp dünyası, 1990’lı yıllarda margarinleri katılaştırmakta kullanılan hidrojenize sisteminin sakıncalarını ortaya çıkardılar. Katılaştırma sırasında ortaya çıkan “trans yağ” asitlerinin LDL denilen kötü kolestrolü yükselttiği ve HDL denilen iyi kolestrolü düşürdüğü anlaşıldı.

 ABD’nin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulu’ndan Dr. Frank B. Hu, trans yağ ile ilgili yaptıkları bir araştırmayı açıkladı. Hu, yaptıkları çalışmanın, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların, olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

İnsan vücudunun trans yağ üretmediğine ve bu yağların kaynağının sadece alınan besinler olduğuna dikkati çeken Hu, özellikle hamur işleri, kraker ve kızartılmış yiyeceklerin bu açıdan zengin olduğunu ifade etti. Hu, ABD’de hidrojene yağların ve bu yağı içeren diğer besin kaynaklarının kullanımının kısıtlanmasının kalp-damar hastalıklarının azalmasına da yardımcı olacağını kaydetti.

Tıp dergisi Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Hu ve arkadaşları takip eden 6 yıl içinde, sağlıklı 327 kadınla karşılaştırılan kadınlardan trans yağ oranı yüksek 166’sının kalp krizi geçirdiğini tespit etti.

 KIZARTILMIŞ PATATES TRANS YAĞ DEPOSU

Bilim adamları, araştırmalarının, trans yağların kalp sağlığına zararlı etkilerini göstermek için yeni kanıtlar ortaya koyduğunu söyledi.

Trans yağların kalp damar sağlığı açısından zararlı olduğu uzun zamandır biliniyor. Bu yağlar özlikle fast food restoranlarda (özellikle kızarmış patateste) bol miktarda kullanılıyor.

ABD’nin New York şehrinde, 1 Temmuz 2008’den itibaren bir uygulamayı hayata geçirdi ve bütün yemeklerde trans yağ kullanımı yasakladı. Karar, içinde McDonald’s ve Burger King gibi restoran zincirlerinin de bulunduğu 24 bin işletmeyi kapsıyor.

 TRANS YAĞI TÜRKİYE’DE KULLANMAYI SÜRDÜREN 2 FİRMA Türkiye’deki margarin üreticileri, 1990’lı yılların sonunda başlattıkları dönüşümü 5-6 yıllık bir sürede aşamalı olarak gerçekleştirdiler. Türkiye’de margarin üretiminin yüzde 92’sini gerçekleştiren Unilever, Besler (Ülker), Marsan (Sabancı), Turyağ ve Küçükbay firmaları bitkisel yağları hidrojenize etmeden katılaştırmayı sağlayan teknolojiyi kullanmaya başladı. 2006’dan itibaren, Türkiye’nin en büyük üreticileri, kalp krizlerine neden olan trans yağı margarinden uzaklaştırdılar. Sağlık Bakanlığı da üretici firmaların önünü açmak amacıyla, büyük üreticileri koruyan bir karar aldı. Margarin kutularının üzerine “trans yağ yoktur” ibaresinin yer aldığı etiket konulmasını kararlaştırdı. 2004 yılında dernekleşme yoluna giden margarin üreticileri, 2004’te Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği’ni (MÜMSAD) kurdular.

ÇATI ALTINDA BULUNMAYAN 2 MARKA HANGİSİ? MÜMSAD, trans yağı üretiminde bulundurmayan üreticileri ve markaları çatısı altında bulunduruyor. Bu çatı altında bulunmayan iki üretici var. Maalesef ikisi de birlik çatısı faaliyet gösteriyor. Yüzde 8’lik Pazar payına sahip olan Trakya Birlik ve Tariş, üretimini halen eski yöntemle sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı da bundan dolayı Trakya Birlik’in ürünü olan Birma’ya ve Tariş’in ürünü olan Tama ve Tarin’e “Trans yağ yoktur” etiketi yapıştırmasına izin vermiyor. Trakya Birlik ve Tariş’ten alınan bilgiye göre, her iki firma da gerekli dönüşüm yatırımlarını bu yıl tamamlayacak ve 2009’tan itibaren yeni teknoloji ile margarin üretimine geçecek.

Ekoyol



Bu haber 2,799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,459 µs