En Sıcak Konular

"İnşaallah" sözü gerçekte ne kadar önemli?

3 Temmuz 2008 12:00 tsi
Rabb, kullarından inşallah'a öylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki, bu sözün unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlardan.

Mü'min, "kadere iman etmiş" kişidir. Kader, Cenab-ı Hakk'ın ilm-i ezelisinde takdir buyurduklarıdır. "İnşallah" sözü, "Ben her işimde İlahi iradeye tabiyim ve razıyım." demektir.
Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, 'Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.' deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de)." ayeti gereğince Müslüman yapacağı her işten önce 'inşallah' demeyi düstur edinmeli. 'Yarın mutlaka sana uğrarım.  
 
"Bu hafta sonu Avrupa'ya gideceğim.' Müslümanlar açısından, istediğiniz kadar sıralayabileceğiniz bu cümlelerin bir eksiği var? Bu ifadeler, yapılacak işi Yaratıcı'nın dilemesine havale etmeden, yani başlarına 'inşallah' (Allah dilerse) ifadesi getirilmeden söylenmiş sözler. Halbuki Rabb'imiz, kullarından bu konuya öylesine ehemmiyet vermelerini istiyor ki, bu sözün unutulması halinde ise kendisini zikretmesini ve af dilemesini istiyor inananlardan.

Konuyla ilgili şöyle bir rivayet vardır. Müşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, "inşallah" ifadesini söylemeden, "Size yarın cevap vereceğim." buyurur. Cenab-ı Hak, Efendimiz'e vahyi on on iki gün geciktirir. Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz'e yüklenmeye başlayınca, "Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, 'Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım.' deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı zikret ve, "Umarım ki Rabb'im, doğru olma yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar." (Kehf Sûresi 23-24) ayetleri indirilir.

Acz ve fakr içinde olan insanın, azim ve iradesi istediği bir şeyin meydana gelmesi için yeterli değildir. Kul, cüz'i iradesiyle, olan bitenin hepsine vakıf olamayacağı için kendini küll'i iradeye teslim etmeli. Öylesine teslim etmeli ki, yapacağı her işten, davranıştan önce 'inşallah' demeyi düstur edinmeli. Şayet mü'min, 'inşallah' demeyi unutsa bile, Yüce Allah (cc), kulunun kendisini tesbih ve istiğfarla anmasını, zikretmesini, yaptığı hatayı telafi yoluna gitmesini emrediyor.

Madem Rabb'imiz bize, söz vermeden, yahut bir fiili yapmadan önce 'inşallah' demeyi emrediyor, bizler de her sözümüzün başına bu sihirli kelimeyi getirmeyi unutmayalım. Hem kendimiz yapmaya gayret edelim bu güzel özelliği hem de ailemize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza teklif edelim.
 



Bu haber 2,935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,457 µs