En Sıcak Konular

Uzmanlar: ÖSS haplarını yutmayın

12 Haziran 2008 23:37 tsi
Uzmanlar: ÖSS haplarını yutmayın Başkent siyasî tartışmalarla çalkalanırken, halkın gündeminde çocuklarının geleceği var. Pazar günü 913 bin öğrencinin katıldığı OKS'yle birlikte sınav maratonu başladı.

Bu hafta sonu 1.7 milyon genç ÖSS'ye girecek. Ardından SBS var. Bir hafta sonra düzenlenecek Seviye Belirleme Sınavı'na ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencileri iştirak edecek. Memur olmak isteyenlerin ter dökeceği KPSS ise temmuz ayında. Anne-babalar, strese giren çocuklarını rahatlatmak için yoğun gayret gösterirken, bu durumu fırsat bilen bazı firmalar yeni ürünler geliştirdi.

Zaman gazetesinin haberine göre sınava özel soğutucu bantlar, süt proteininden yapılmış stres azaltıcı haplar ve ÖSS kalemleri, piyasada hızla yayılıyor. Firmalar, 'Öğrencilerin sınavını kolaylaştırıyoruz.'' iddiasında bulunuyor. 'Çocuğum için her türlü fedâkarlığı yaptım, bunu da alayım, eksiği kalmasın.' düşüncesiyle hareket eden aileler de ürünleri satın alıyor. Ancak psikologlar, 'başarı' vaat eden haplara mesafeli yaklaşıyor. Dr. Mustafa Güveli, 'Son dakikada bilinçsizce kullanılan haplar fayda değil zarar verir.' uyarısında bulunuyor. Ailelerin sınav ekonomisine boyun eğmemesini isteyen psikolog Orhan Keskin de, çeşitli zorlamalarla günlük hayatını bozmanın ters sonuçlar doğurabileceğini kaydediyor.

Sınav ekonomisinde dikkat çeken ilk ürün soğutucu bantlar. İmtihanların sıcak havalara denk geldiğine dikkat çeken İnterday Kurumsal Satış Direktörü Burç Uluç, 'Stop Fever' ismini verdikleri 'bireysel klima'ları satışa sunduklarını anlatıyor. Baş ve boyuna yapıştırılan bant şeklindeki üründe yoğunlaştırılmış su bulunuyor. Yapıştırıldığı bölgede 8 saat serinlik etkisi yapıyor. Uluç, 'Bu ürün sıcaklarda aşırı su içmenin oluşturabileceği sorunlardan da öğrenciyi kurtarıyor.'' şeklinde konuşuyor. Eczanelerde satılan ürüne rağbetin çok olduğunu belirten Uluç, 'Bu yolla sınav stresi yaşayan gençlere yardım ediyoruz.' görüşünü savunuyor.

Özellikle ÖSS'ye yönelik hazırlanan diğer bir ürün de süt proteininden yapılan 'Lactease' adlı hap. Stresi azalttığı iddia edilen ürünün öğrencilerin sınava sakin girmesini sağladığı ileri sürülüyor. Firma yetkilileri, hapın iki hafta düzenli kullanıldıktan sonra etkisini göstermeye başladığını kaydediyor.

Fayda yerine zarar verir

Pazar günü yapılacak ÖSS'ye 1,7 milyon öğrenci girecek. Öğrencileri rahatlatmak için aileler yoğun gayret gösterirken, firmalar da fırsatı kaçırmıyor. Sınava özel üretilen soğutucu bantlar, süt proteininden yapılmış stres azaltıcı haplar, sınav kalemleri bu döneme has ürünler olarak dikkat çekiyor. Ancak psikologlar, 'Son dakikada, bilinçsizce kullanılan haplar fayda değil zarar verir.' uyarısında bulunuyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Mustafa Güveli, 'Bizim tavsiyemiz, hiç bilinmeyen bir ürünün sınav sabahı alınmaması yönünde. Çünkü kişinin metobolizması buna nasıl tepki vereceğini bilemiyoruz. Öğrenci sınava 'rahat giriyorum' derken, büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabilir.' diyor. Firmaların bu dönemde ürünleri piyasaya sürmesini ekonomik çıkar olarak gören Psikolog Orhan Keskin'e göre, aileler çocukları için bu dönemde bir mecburiyete sokuluyor. Ailelerin psikolojisini, 'Çocuğuma bütün bir yıl her türlü fedakârlığı yaptım. Bunu da yapmalıyım. Sınav öncesi eksiği bulunmasın.' şeklinde açıklayan Keskin, bunun yanlış olduğu düşüncesinde. Keskin, ailelere büyük görev düştüğünü ve çocuklarını bu konuda çok fazla zorlamamalarını tavsiye ediyor.



Bu haber 2,592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,699 µs