Ermeni Soykırımı tartışmaları sürerken, Osmanlı ve Yakın tarih uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz Ermenilerle ilgili çarpıcı belge ve bilgileri gün yüzüne çıkardı. Bugün dahi Batı’da Müslümanlara gösterilmeyen hoşgörünün, tam 1400 yıl önce Hz. Muhammed tarafından Ermenilere gösterildiğini belgeleyen Akgündüz, “Sorularla Emeni Meselesi” adlı kitapında, kendisine “aman” için gelen Ermenilere Peygamberin can, mal ve kiliselerine dokundurmama güvencesi verdiğini belgeliyor. Yaklaşık bir asırdır tartışılan ve her fırsatta Türkiye’ye karşı koz olarak kullanılan “Ermeni Soykırımı” iddialarına cevap mahiyetinde bir araştırma da Osmanlı ve Yakın tarih uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’den geldi. Osmanlı Araştırmaları Vakfı tarafından yayınlanan “Ermeni Meselesi” çalışmasıyla soruna farklı bir bakış açısı sunan Akgündüz, toplum içinde sıkça sorulan sorulardan yola çıkarak hazırladığı çalışmasında tarihe not düşüyor.
ERMENİLERİN Hz. MUHAMMED’TEN İSTEKLERİ NEYDİ ?
Çalışmasında Ermeni toplumunun tarihsel geçmişi hakkında detaylı bilgi veren Akgündüz, Türk ve Ermeniler arasıdaki ilişkinin tarihsel arka planına da ışık tutuyor. Ermeniler ve Müslümanlar arasındaki münasebete de değinen Akgündüz, çalışmasında H.z Muhammed’in (SAV) Ermenilerle ilgili fermanına da yer veriyor. ”O zamanki Ermeni Patriği H.z Muhammed’e (SAV)gelerek Ermeni ruhbanları için “aman” yani himaye istemiş ve Hz Peygamber de onların can, mal ve kiliselerine dokunulmayacağına dair ahidde bulunmuştur. Bu ahdin Kudüs’te Yakubi Kilisesi’nde bulunduğu söylenmektedir. Bu ahide daha sonra gelen halifeler de uymuştur….Bunlardan daha önemli olanı ise İstanbul’un fethinde Kudüs Patriği’nin getirdiği Resulüllaha ait Ahidnamenin Fatih başta olmak üzere ve hem Hz. Ömer ve hem de Selahaddin-i Eyyubi fermanlarında esas kabul edilmiş olmasıdır.”
ANADOLU’DAKİ ERMENİ NÜFUSU NEDEN BİLİNMİYOR
Anadolu’daki Ermeni nüfusun oluğundan fazla gösterildiğini ve rakamlarla oynandığını belirten Akgündüz, bunun nedeni olarak da, 1878 Berlin Antlaşmasını gösteriyor. ”Nüfus araştırmalarının alevlenmesinde 1878 Berlin Antlaşması’nın 61.maddesi etkili olmuştur. Bu madde Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadıkları iddia edilen yerlerde reform yapılmasına dair talebi kapsıyor. Bu antlaşmadan sonra başta Ermeni Patrikhanesi olmak üzere Ermeniler bölgede devlet kuracak nüfus yoğunluğuna sahip olduklarını ispat için abartılmış istatistikler ortaya konulmuştur.1914 yılına ait Osmanlı sayımları İstanbul da dahil olmak üzere Anadolu Ermeni nüfusunu 1.285.535 olarak vermektedir. Lozan da kabul gören David Magie’nin 1914 için verdiği rakam ise 1.479.00’dur.”
MESELENİN ARKASINDA KİMLER VAR
Ermenilerin batılı devletlerin Osmanlıyı içerden vurmak için fırsat kolladıklarını kaydeden Akgündüz, kitabında Katolik devletlerin Ermenileri Osmanlıya karşı kullanmak için yürüttükleri politikalara da dikkat çekiyor. “Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayan Ermenilerin imtiyazlı durumları başta Fransa olmak üzere diğer Avrupa devletlerinin dikkatini çekmiş ve onları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanabilmek için Ermeniler arasında Katolik propagandasına girişmişlerdi. Fransa ve Vatikan’ın yanı sıra Kilikya Ermeni Baronluğu’nun siyasi tercih olarak Katolik mezhebine yakınık duymasında Venedik yönetimindeki Kıbrıs ve Ceneviz kolonileriyle olan münasebetlerinde etkisi olmuştur. Katolik devletler Cizvit papazlar ve diğer Katolik tarikatlar vasıtasıyla Osmanlı topraklarında Katolikliği yaymak suretiyle Osmanlı devleti içinde kendilerine taraftar zümre oluşturma gayreti içine girmişlerdir.”
ERMENİLERE TANINAN ÖZGÜRLÜKLER VE HAKLAR
Osmanlı da Ermeni toplumuna tanın hak ve özgürlüklere de değinen Akgündüz, Ermenilerin sahip oldukları sosyal hakları şöyle özetliyor.”Ermeniler şahsi hak ve hürriyetlerinden tıpkı Müslümanlar gibi yararlanırlar. Ermeniler için de seyahat hürriyeti ve şahsın dokunulmazlığı söz konusudur. Ermenilerin hürriyetleri de kanunsuz kısıtlanmaz. Ermeniler için de mesken dokunulmazlığı söz konusudur. Ermenilerin din ve vicdan hürriyetleri de vardır. Ermenilerin düşünce toplantı ve eğitim hürriyetleri de mevcuttur. Gayr-i Müslim vatandaşlar devletin bütçesinden finanse edilen kamu hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip oldukları gibi sınırlı da olsa sosyal güvenlik müesseselerinden faydalanma imkanına da sahiptirler….Ermeniler sadece Bürokrasi de değil diğer Gayr-ı Müslim kesimler gibi Osmanlı Meclis-i Mebusan’da da temsil edilmişlerdir.II. Meşrutiyet dönemi meclislerine bakıldığında 1.dönemde 12, 2.dönemde 10, 3. dönemde de 15 Ermeni mebus mecliste bulunuyordu. ”
İTTİHAT VE TERAKKİ’NİN ERMENİLERLE İLİŞKİSİ
Akgündüz kitabından İttihat ve Terakki ile Ermeniler arasındaki ilişkiyi de gözler önüne seriyor. “Yurt dışındaki Jön Türkler başta Taşnaklar olmak üzere Ermeni komiteleriyle işbirliği yapmışlardı….İttihatçılar ise ülke içindeki pozisyonlarını güçlendirmek için ilk dönemlerde Ermeni siyasi partileri ile işbirliği yapmaya çalışmıştır. Özellikle Taşnaksütyun ve Sosyal Demokrat Hınçak Partisiyle ilişkilerini geliştirmeye çalışan İttihatçılar, Ermeni toplumu içinde dikkate değer bir yer edinememiş olan Anayasal Ramgavar ve Veragazmyl Hınçak partisi ile olan ilişkilerini fazla geliştirememişlerdir”
belgehaber.com- ÖZEL
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle