En Sıcak Konular

Mehmet Şevket Eygi
Milli Gazete

Mehmet Şevket Eygi
0 0 0000

Frenk Kılıklı Müşerref



PAKİSTAN Devlet Başkanı General Müşerref’in kıyafetine bakınız. Frenk gömleği, kravat, Frenk kostümü... Sinekkaydı traş... Bir dirhem iki çekirdek. Pakistan halkı ise hemen hemen yüzde yüz millî/islâmî kıyafetli.

Hindistan başbakanına hakınız. Başında kırmızı sarık, sakal, sırtında istanbulin... Sihlerin millî ve mahallî kıyafeti...

Müşerref’in, ülkesinden ve halkından kopukluğu kıyafetinden belli. Oldu olacak başına bir de silindir veya melon şapka geçirsin...

Evet, önemli olan mazruftur (zarfın içindekidir) ama zarf da büsbütün önemsiz değildir.

İranlılar Frenk elbiseleri giyiyor, lâkin cumhurbaşkanları bile kravat bağlamıyor. Gömlekleri genellikle “hakim yaka” gömlek. Şiî hocaları nefis sarıklar sarıyor, softan zarif maşlahlara bürünüyor.

Afganistan’ın başındaki Karzaî’yi desteklememiz mümkün değil ama kıyafeti güzel. Başına astragan bir kalpak veya bir tür fes geçiriyor ve omuzlarına çok sanatlı bir pelerin atıyor.

Hindistan’ın yeni cumhurbaşkanı bir kadın... Avrupa kıyafetli değil, Hint işi sariye bürünmüş... 

İnsanların kıyafetlerinin bir kısmı alamat ve şeairdir. Yahudilerin kippaları, Katolik papazların başlarındaki takkeler, şapkalar ve bellerindeki zünnarlar...

Bizdeki bazı Frenkperestler Papa denilince muhabbet hezeyanları geçiriyor. Papa’nın kıyafeti nasıl? Hiç de çağdaş değil...

Osmanlı, Sultan Mahmud zamanında Avrupa kıyafetini aldı ama asla şapka giymedi ve giydirmedi. Cumhuriyet’in ilanından sonra bazı züppe Türkler İstanbul’da şapka giymeye başlamışlardı ve zamanın Emniyeti onları tutuklamıştı. Sonra Ankara’dan talimat gelmiş. “Onlarla uğraşmayın, bu mesele yakında halledilecektir...” denilmişti. (Tafsilatını Selahattin Ertürk’ün “İki Devrin Perde Arkası” adlı kitabında okuyabilirsiniz.)

İstanbul Rumlarından Yorğaki Effiminiadis’in 1940’lı yıllarda basılmış “Tehlike Çanları” adlı bir kitabı vardır. Onda, şapka giydi iftirası yüzünden avukatlıktan atıldığından bahs eder.”

Büyük ulemâdan İskilipli Atıf Efendi merhum, şapka inkılabından önce “Frenk Mukallitliği ve Şapka” adında küçük bir risale yazıp yayınlamış, daha sonra İstiklâl Mahkemesi’ne verilmiş ve idam edilmiştir. Cezalar, makabline (kanundan önceki zamana) şamil olmaz ama hukukun bu evrensel kuralı ihlâl edilmiş ve önemli bir din hocası zalimane şekilde öldürülmüştür. Nur içinde yatsın. Kabri bile belli değil...

Müslüman seçkinlerin, aydınların, önderlerin kıyafet, serpuş, tesettür konusuna el atmaları zamanı gelmiş ve geçmiştir. Camilerdeki cemaate bakıyorum, Müslümanların çoğunun başında bir namaz takkesi bile yok. Merhum Hacı Zihni Efendi Nimet-i İslâm adlı mükemmel İImihal kitabında, başı örtülü olmanın namazın adabından olduğunu açık şekilde yazmaktadır.

Namaz kılarken başlarını örtenler de, genellikle hiçbir zarafeti ve güzelliği olmayan Çin işi örgü takkeler kullanmaktadır. Cep telefonuna bir servet ödüyor, Allah’ın mânevî huzuruna çıkarken başına doğru dürüst bir takke geçirmiyor. Yazıklar olsun!

Bazen camilerde tek tük, tarikat takkeleri görüyorum. Güzel, zarif, hoş... Sahiplerini tebrik ederim.

Diyelim ki, meraklı birisi çok güzel, çok sanatlı, çok zarif, çok kaliteli takkeler üreten bir atölye açtı. Bir takke 10 liraya satılıyor. Bizim Müslümanlar alır mı bunları? Hiç sanmam. Cep telefonuna yüzlerce lira veriyor, her ay zevzekçe konuşmalar için avuç dolusu para harcıyor, otomobiline haftada bir yakıt doldurtuyor, bir sürü israf yapıyor, lâkin ibadet esnasında başına geçireceği bir serpuşa 10 lira vermiyor...

Bay Tepki’ye Açık Mektup

SAYIN Bay Tepki!...Yazımı okumuşsunuz, öfkelenmişsiniz, tepki gösteriyorsunuz, tenkit ediyorsunuz... Buraya kadar normal, ancak siz benim fikirlerimi açıklama hürriyetimi kabul etmiyorsunuz ve “Bu adam nasıl yazabiliyor?” diyorsunuz.

Nasıl mı yazıyorum?.. Yazarlığa başladığımda kalemle yazıyordum. Sonra daktiloya geçtim ve şimdi bilgisayarla yazıyorum...

Yazılarım size çok ters, çok aykırı geliyormuş... Bu da normal bir şey değil mi? İsmimi koyuyorum ve KENDİ düşüncelerimi, görüşlerimi açıklıyorum, işim yok da, sizin fosilleşmiş tabularınızı ve totemlerinizi savunacak değilim. O sizin işinizdir.

Düşüncelerimde, görüşlerimde:

• Hakaret yoksa,

• Şiddete teşvik yoksa.

• Kamu düzenini bozmaya yönelik somut bir unsur yoksa,

• Adil kanunlara aykırı bir taraf mevcut değilse... elbette yazacağım... Yazabilmeliyim...

Herkesin aynı şekilde düşündüğü bir ortamda fikir hürriyeti olur mu?

Vaktiyle diktatör Mao, bir milyarlık Çin’de herkese aynı elbiseyi giydirmişti. Çeşitlilik diye bir şey kabul edilmiyordu onun sisteminde. Herkes aynı tip elbiseyi giyecek, herkes aynı düşüncelere sahip olacak, herkes küçük kızıl kitapları okuyacak, Çin bu sistemi bıraktı. Siz bir türlü bırakamıyorsunuz.

Yanılıyorsam, gerekçeli bir şekilde beni tenkit edebilir, uyarabilirsiniz. Hatta elinizden geliyorsa, beni çürütebilir, rezil edebilirsiniz. Lakin “Bu adam böyle yazılar yazamaz, susturulmalıdır...” gibi lâflar etmek medenî bir insana yakışmaz.

Sizin istediğiniz düşünce özgürlüğü kendiniz ve yandaşlarınız içindir. “Ötekilere” bu hakkı ve hürriyeti tanımıyorsunuz.

Biz sizi vaktiyle uyarabilmiş olsaydık Türkiye Japonya gibi medenî, ileri, güçlü, kalkınmış bir ülke olacaktı. Lakin yıllar boyu konuşturmadınız, yazdırmadınız, tenkit ettirmediniz.

Ötekileri dogmatik kafalı olmakla suçluyorsunuz. Sizden âlâ dogmatik olur mu?

Bu dogmatik lâfı bize uymaz. Biz inançlıyız o kadar. İnançlar da tartışılmaz.

Türkiye’nin ideolojik dogmalardan kurtulması lazım... Sizin tabularınız yüzünden ülkemiz çok fırsatlar kaçırdı, zamanını boşa harcadı.

Dogmalarınız, tabularınız, totemleriniz, zorlamalarınız, baskılarınız, tehditleriniz Türkiye’yi çok ilerletmiş... Yok canım!.. Bana şu soruların cevaplarını verebilir misiniz?

Birinci soru: Türkiye niçin Japonya kadar kalkınıp ilerlemedi?

İkinci soru: Türkiye niçin Güney Kore kadar güçlü bir sanayie sahip olamadı?

Üçüncü soru: Türkiye niçin bir Tayvan kadar bile olamadı?

Türkiye’miz, İslâm dünyasının en ileri ülkesiymiş... Lütfen bu mavalları bırakalım da, yukarıdaki sorulara cevap arayalım.

Niçin İtalya kadar olamadık?

Türkiye bir ABD olsun demiyorum. Hatta Almanya’yı bile ölçü almıyorum.

600 küsur kilometrekarelik Singapur dünyanın dördüncü finans gücüne sahip de biz niçin nal topluyoruz?

Evet, Türkiye sizin hatalarınız, sizin yanlış görüşleriniz, sizin çağdışı devletçiliğiniz, sizin ideolojiniz, sizin beyin yıkayıcı maarifiniz, sizin tabularınız, sizin dogmalarınız, sizin put kavramlarınız yüzünden geri kalmıştır. Artık yakamızı bırakın, (âdil kanunlara göre) suç işlememek şartıyla konuşalım, yazalım, tenkit edelim, çare ve çözümler arayalım, teklifler sunalım. Tehditleri bırakın, elinizde kalem var, gücünüz yetiyorsa bizi çürütün...



Bu yazı 2,043 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 3 Ekim 2008 Hainler İstanbul’u Bu Hale Nasıl Getirdiler?
    • 16 Ağustos 2008 Ergenekon=Jakoben Laikçilik=Resmî İdeoloji
    • 14 Ağustos 2008 Şeriatî Hem Sünnîlik, Hem Şiîlik Açısından Bozuktur
    • 30 Temmuz 2008 Yakın Tarihimize Işık Tutan Büyük Ve Engin Bir Kitap: Üstad Ali Ulvi Kurucu’nun Hatıraları
    • 29 Temmuz 2008 Modern Türkiye’nin kuruluşunda Yahudiler
    • 28 Temmuz 2008 Din Büyüklerinin ve Müslümanların Dikkatlerine 12 Maddelik Islah Projesi
    • 24 Temmuz 2008 Ezana Saygısızlık
    • 21 Temmuz 2008 Hırsızlıkla Namaz Bir Arada Olmaz
    • 18 Temmuz 2008 Darbe Şakşakçılığı Yapanlar Dilerim Beladan Belaya Uğrasınlar
    • 17 Temmuz 2008 Türkiye Halkı Aptal ve Salak mıdır?
    • 16 Temmuz 2008 İsim Vermeden Anonim Tenkitler ve Uyarılar Yapmaya Devam Edeceğim
    • 14 Temmuz 2008 Müslüman Türkiye’de İslâm Devleti İstenemez
    • 14 Temmuz 2008 Müslüman Türkiye’de İslâm Devleti İstenemez
    • 12 Temmuz 2008 İslami tevhid eğitimi
    • 11 Temmuz 2008 Hakkın ve Halkın Hizmetinde Cumhuriyet
    • 10 Temmuz 2008 Yapılabilecekler ve Yapılması Gerekenler Yapılmıyor
    • 8 Temmuz 2008 Ordu ve Din...
    • 5 Temmuz 2008 Baylar Bayanlar Boşuna Protesto Etmeyin Oyun Kuralına Göre Oynanmaktadır
    • 4 Temmuz 2008 Hep Sivas Faciasından Bahs Edip, Başbağlar Katliamından Hiç Bahs Etmemek Zulümdür
    • 3 Temmuz 2008 Fitne Fesat Saçan Gazete

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,199 µs