En Sıcak Konular

Elektiriğe zam EPDK'da onaylandı

18 Eylül 2008 16:06 tsi
Elektiriğe zam EPDK'da onaylandı Elektriğe 1 Ekim'den geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.27 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana elektriğe yapılan kümülatif zam konutlarda yüzde 57.72, sanayide yüzde 49.31'e ulaştı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), üç ayda bir elektrikte otomatik fiyat düzenlemesine gidilmesini öngören sistem çerçevesinde elektrik dağıtım şirketlerinin 1 Ekim'den itibaren uygulayacağı tarifeleri onayladı.

Buna göre tüm vergi, pay ve fonlar hariç olmak üzere elektriğin kWh'si konutta yüzde 9.07 artışla 17.944 YKr'den 19.572 YKr'ye, sanayide yüzde 9.27 artışla 16.143 YKr'den 17.640 YKr'ye, ticarethanelerde ise yüzde 9.35 artışla 20.944 Ykr'den 22.957'ye çıktı.

1 Temmuz'da başlatılan otomatik fiyatlandırma sistemi çerçevesinde elektrik fiyatlarındaki maliyet artışları üç ayda bir tüketiciye yansıtılıyor. Bu çerçevede EPDK, Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ) sattığı elektriğin toptan satış fiyatının 1 Ekim'den itibaren yüzde 34 oranında artırılarak 10,74 YKr'den 14,39 YKr'ye çıkarmasını onaylamıştı.

Toptan satış fiyatındaki artışın ardından 20 dağıtım bölgesi geçen hafta EPDK'ya başvurarak zamlı yeni tarifeleri için onay istemişti. Bugün toplanan EPDK, dağıtım şirketleri tarafından tüketicilere 1 Ekim'den itibaren uygulanacak olan yeni tarifeleri onayladı.

-YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 57.72 ZAM YAPILDI-

Böylece 2008 yılında üçüncü kez elektriğe zam yapıldı. Yılbaşında yapılan konutlara yüzde 15, sanayiye yüzde 10 oranındaki zam, tüketiciye konutta yüzde 19,5, sanayide yüzde 12 olarak yansımıştı. 1 Temmuz'da yapılan ikinci zamda oran konutta yüzde 21, sanayide yüzde 22 olmuştu. 1 Ekim'den itibaren gelen konutta yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.27 zam ile yılbaşından bu yana yapılan zam konutta yüzde 57.72 , sanayide yüzde 49.31 oldu.

1 Ekim'den itibaren yalnızca elektrik değil doğal gaza da zam gelecek. BOTAŞ doğal gaza 1 Haziran'da konutlarda yüzde 7.4, sanayide yüzde 8.3, 1 Ağustos'ta konutlarda yüzde 16.88, sanayide yüzde 18.77 oranında zam yapmıştı. Böylece doğal gaza bu yıl içinde konutta yüzde 25.5, sanayide yüzde 28.6 zam yapılmıştı.

Doğal gazda 1 Ekim'den itibaren uygulanacak yeni zam oranı önümüzdeki günlerde belirlenecek. Elektrik ve doğal gazdaki yeni fiyatlar üç ay geçerli olacak. 1 Ocak'tan itibaren otomatik fiyat ayarlaması çerçevesinde yeniden zam gelecek.



Bu haber 2,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,332 µs