En Sıcak Konular

Yalçınkaya, hakkında dava açana kızdı

24 Temmuz 2008 11:33 tsi
Yalçınkaya, hakkında dava açana kızdı Diyarbakırlı Çiftçi Abdulhadi Akaydın, AKP hakkında kapatma davası açan Başsavcı Yalçınkaya’nın 4 bin YTL maddi ve 10 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edilmesini talep etmişti.

Dava yüzünden zarara uğradığını belirten ve bu zararın bir kısmının Başsavcı tarafından tazmin edilmesini isteyen Çiftçi, bir sürprizle karşılaştı.  Abdurrahman Yalçınkaya Avukatı Hüseyin Çelik aracılığıyla mahkemeye başvurarak, “Beni yargılayamazsınız” demekle kalmıyor, dâvâcı çiftçiyi de “davanın sonuçsuz kalması halinde karşı dâvâ açmakla” tehdit ediyor.

DAVAYA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ BAKAMAZ!

Savcı Yalçınkaya’nın Avukatı tarafından verilen dilekçede, davalının görevde olduğu vurgulanarak, Asliye Hukuk Mahkemesi'nin davaya bakmakla görevli olup olmadığının açıklığa kavuşturulması talep ediliyor. Söz konusu dilekçede, “Dava dilekçesinde adı geçen partinin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan ve halen görülmekte olan davanın Anayasa’nın 69. maddesine dayanılarak açıldığı ve bu görevin Anayasal yetki ile Cumhuriyet Başsavcısının görevi kapsamında olduğu tartışılmazdır. Müvekkil de halen bu görevde halen bu görevde olduğu için bu davayı (kapatma davasını) açmıştır. Bu durumda davacı tarafından müvekkilin görevi nedeniyle açtığı bir tazminat davasına Asliye Hukuk Mahkemesi'nin davaya bakmakla görevli olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

KAYBEDERSEN SEN TAZMİNAT ÖDERSİN

Dilekçede, Hâkimlerinin sorumluluğunun Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunun 573 ila 576 maddelerinde düzenlendiğine dikkat çekildi ve davacı Çiftçi şu sözlerle  tehdit edildi:  “Hukuk Genel Kurulu'nun 14.11 1970 gün ve 186/ 628 sayılı kararında da belirtildiği üzere anılan yasa hükümlerinde dava sebepleri tahdidi olarak gösterilmiş, görevli merciler özel suretle belirtilmiş, dava sabit olmadığı takdirde davacının para cezası ve tazminat ile sorumlu tutulması emredilmiştir. Bu hükümler, Hâkimin vicdani kanaatindeki bağımsızlığını, yargı erkinin herhangi bir etki altında kalmamasını ve adalete güven duygusunu sarsılmamasını temin amacıyla yasaya konulmuştur.”

BENİ SADECE İDDİANAMEMİ KABUL EDEN MAHKEME YARGILAYABİLİR

Başsavcıyı yargılayacak güce sadece Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nin sahip olduğunun ileri sürüldüğü dilekçede, “Anayasa Mahkemesi'nin yasaların uygulanmasında. T.C. Anayasa’sının 11. maddesinde öngörülen Anayasa’nın üstünlüğü ilkesinin sonucu olarak onların Anayasa ilkelerinin ışığı altında değerlendirmesi, yorumlanması zorunludur. TC. Anayasa’sının 148/3. maddesinde, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Başsavcı Vekilini, HSYK, Sayıştay Başkan ve üyelerini görevlerinden dolayı suçlarından dolayı yargılama görevi Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'ne verilmiştir” denildi.

BENİ YARGILAYAMAZSIN, KARŞI DAVA AÇACAĞIM

Dilekçede davanın reddi talep edilirken şu ifadelere yer verildi: “Usûlen görevli merci tarafından görevle ilgili suçtan cezai sorumluluk yönünden bir karar verilmeden, Yargıtay üyeleri hakkında hukuk genel kurulunda açılan tazminat davasının görülmesine imkân bulunmadığının kabulü gerekir. Olayda cezayı sorumluluğu tespit edilen bir karar ibraz edilmemiş bulunduğundan, dava dilekçesi örneklerinin davalılara tebliğ edilmesine duruşma yapılmasına gerek kalmaksızın ve işin esasına girilmeksizin dilekçenin reddi gerekir. Esasa ilişkin tüm itirazlarımız, davacı hakkında daha sonra açacağımız cezai ve hukuki dava açma hakkımız saklı kalmak kaydıyla: görevsiz mahkemeye açılması sebebiyle öncelikle dava dilekçesini görev yönünden reddine karar verilmesini talep ederim.”
Vakit



Bu haber 2,913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,859 µs