En Sıcak Konular

Devrimlerin toplumu getirdiği nokta ÖZEL

24 Haziran 2008 12:38 tsi
Devrimlerin toplumu getirdiği nokta ÖZEL AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Fırat'ın "Atatürk Devrimleri toplumda travma yarattı" açıklamasına tepkiler geledursun, gerçekler Fırat'ı doğruluyor. İşte onlardan bir örnek:

AKP Genel Başkan Yardımcısı D. Mehmet Fırat'ın "Atatürk Devrimleri toplumda travma yarattı" açıklamasına tepkiler geledursun, gerçekler Fırat'ı doğruluyor. İşte onlardan bir örnek:

Tek parti Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)’nin yönetiminden bıkan millet, yeni kurulmuş olmasına rağmen Serbest Cumhuriyet Fırkası(SCF)’na büyük teveccüh gösterecek çoğu mitinglerde izdihamlar yaşanacaktı.. Halkın yoğun ilgi  gösterdiği SCF, kısa sürede İstanbul, İzmir, Aydın, Samsun ve Trabzon gibi illerde örgütlenmiş, İzmir’de yapılan toplantıda izdiham yaşanmıştı. Halk başlarına zorla giydirilen şapkaları yerlere atıp çignemiş, vali Kazım Paşa ve Halk Partililer’in engellemelerine rağmen, vatandaşlar, SCF'nin Genel Başkanı  Fethi bey’i (Okyar) karşılamaya gitmişti. Güvenlik kuvvetlerinin rastgele ateş açması üzerine 14 yaşında bir çocuk öldürülmüş,  çocuğun babası yavrusunun cesedini Genel Başkan Fethi Bey’in önüne koyarak “İşte size bir kurban! Başkalarını da vermeye hazırız. Yeter ki sen bizi bu zalimlerin elinden kurtar!” Demişti. (Ahmet Ağaoglu, Serbest Fırka Hatıraları, İletişim, İstanbul 1994, s.168169)

Ş. Süreyya Aydemir de aynı olayı anlattıktan sonra şunları yazacaktır:
“Polislerin halk üzerine ateş açması bir faciaya yol açtı. 14 yaşında bir mektepli çocuk öldürüldü. Bu hal galeyanı büsbütün artırdı. Binlerce halk dalgaları önünde ve kucağında ölen çocuğunu taşıyan ihtiyar bir baba, oğlunun cesedini, fethi bey’in ayaklarına bıraktı ve “işte size bir kurban! Başkalarını da veririz!” Diye haykırdı ve inledi: ”kurtar kurtar bizi!”

Bu hazin bir manzaraydı.. Ama kim kimden kurtarılacaktı? İzmir’in düşmandan kurutarılışı henüz sekiz yıl olmuştu. Kurtaran da milletin başındaydı.. O halde ya bu galeyan? Yu bu kurban? Hülasa anlaşılıyordu ki, hükümet halkı galiba biraz ihmal etmişti” (Ş..Süreyya Aydemir)
Gazeteler her ne kedar toz pembe bir tablo çizse de halkın sıkıntısı sadace manevi alanda değil, maddi olarak da büyüktü..
 Serbest Cumhuriyet fırkası’nın kurulmasıyla umuda kapılan Konyalı Halk Ozanı Aşık Mehmet’in 1930 yılında yazdığı “şikayetname” adlı 14 kıtalık şiiri bunun halk diliyle anlatılmasından başka bir şey değildi..

Şikayetname
“Tevazu kalmadı, düzen bozuldu
İcar nisbetinde evler yazıldı
Fakir fukaranın bağrı ezildi
Pek yaman haldeyim bilsin Fethi bey
Sabahtan tahsildar dizilir bir saf
Ne tüccar kalmıştır ve ne de esnaf
Her gelen tahsildar etmiyor insaf
Malımız hacizde bilsin fethi bey
Konyalı Aşık Mehmet/ 1930

www.belgehaber.com- ÖZEL



Bu haber 4,114 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    5,345 µs