En Sıcak Konular

ÖSS'yi kazandıracak net sayısı!

5 Mayıs 2008 23:49 tsi
ÖSS'yi kazandıracak net sayısı! ÖSS adaylarının sınavda 160 ve 185 puan barajlarını geçebilmek için kaç net yapmaları gerekiyor?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğrencilere tercih yapabilmek için 160 ve 185 barajlarına nasıl ulaşabileceklerini ve aşabileceklerinin formülünü verdi: "30 net 160'ı geçirir, 65 net yapan 185 barajını bulur." Toplam 240 sorudan ve iki bölümden oluşan ÖSS'de öğrencinin kendi alanı dahilinde çözmesi gereken soru sayısı 180. Öğrencilerin tercih yapabilmek için 160 ve 185 puana ulaşması şartı bulunuyor. Sınavın ilk bölümde Matematik1, Türkçe, Fen Bilimleri 1, Sosyal Bilimler 1 testlerinden oluşan 120 soruyu adayların tümü çözmek zorunda. İkinci bölümde ise Matematik 2, Edebiyat- Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri 2, Sosyal Bilimler 2 olmak üzere, 120 soru yer alacak. Bu bölümde de adaylar alanlarına göre yalnız 2 test grubunu yanıtlayacak. Birinci bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık adayların Sayısal 1 (SAY-1), Eşit Ağırlık 1 (EA-1) ve Sözel 1 (SÖZ-1) puanları hesaplanacak. Bu puanlarla açık öğretim, ön lisans ve meslek liseliler kendilerine hak tanınmış lisans programlarına başvurabilecekler. Bu başvuruyu da 160.000-184.999 arasında puan alan adaylar yapabilecek. İkinci bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık ise adayların SAY-2, EA-2 ve SÖZ-2 puanları hesaplanacak. Adaylar bu puanlarını lisans programlarına girmek için kullanabilecek. Ancak bu tercihi yapabilmek için adayın SAY-2, EA-2, SÖZ-2 ve DİL puanında 185.000 ve daha fazla puan alması gerekiyor.

 

BARAJ NASIL AŞILIR?

 

160 ve 185 barajını aşmak için sonsuz olasılık olmasına rağmen, genel bir kavram oluşturduğunu ve buna da "Ortalama Başarı Düzeyi" adını verdiğini anlatan Yarımağan, sınava girecek adaylara bu düzeye ulaşmak ve dolayısı ile tercih yapabilmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyor: "Ben adayların bütün testlerde eşit başarı gösterdikleri takdirde, ne kadar net yapmaları gerektiğini hesapladım. 160 almak için yaklaşık yüzde 22 ile yüzde 24 arasında adayın başarı göstermesi gerek. 30'ar soruluk dört testten en az 7 ile 8 arasında net yapan bir aday 160'ı bulur. Yani bunun anlamı, 30 neti olan bir aday 160'ı geçiyor. 185 barajına gelince, burada 6 test etkili. İlk dört test (Türkçe, Sosyal Bilimler1, Fen1, Matematik1) ve ikinci bölümdeki alan testleri. Sayısal öğrencisi ise Fen2 ve Matematik2 testi. 185 puanı için ortalama başarının yüzde 35 dolayında olması lazım. Çünkü testine ve senesine göre puanlama değişiyor. Yani her testte 11 neti bulması lazım. Burada 6 testi cevaplayacağına, 180 sorudan 65 neti geçen aday 185 barajını geçiyor. Elbette 185'i geçmek için hepsinden aynı oranda çözmek şart değil."

 

ÖNYARGILI OLMAYIN

 

Öğrencilerin önyargılı olduklarını ve bazı testleri yapmaktan kaçındıklarını anlatan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan adaylara şu önerilerde bulunuyor: "Adaylar sınavda her birini eşit oranda yapmıyorlar. Örneğin adayın bir tanesi matematiğe ağırlık veriyor ve fenden çok az yapıyor ya da sosyal bilimlerden çok az yapıyor. Bunu ya zaman için yapıyor, ya da öyle hazırlanmış, o yüzden bu şekilde davranıyor. Ama ben adaylara şunu öneriyorum. Her teste cevap vermeniz lazım. Bir ayağı eksik olan masa nasıl ayakta duramaz, devrilirse, siz de bir testi hiç yapmayarak, yeterli puanı elde edemezsiniz. Mutlaka Sayısal 2 puanı ile yükseköğretim programına girmek istiyorsanız, hem matematik hem fen çalışacaksınız. Bunun yanında ortak müfredata dayalı olarak sorulan Türkçe ve sosyal bilimler testlerini de mutlaka yapacaksınız. Yani 'Ben sosyal bilimler yerine sadece matematik yaparım' demeyin. Çünkü sosyal bilimlerde de, Türkçe'de de, matematikte de yapabileceğiniz kolay sorular var. Onları da yapmanız lazım. Hiç olmazsa o kolay kısımları yapın. Yani şunu demeye getiriyorum. İki testten 10'ar soru yapmak, bir testten 0, öbüründen 20 soru yapmaya göre çok daha kolay."

 

Puan hesabı değişmedi

 

YARIMAĞAN, puan hesaplamasının değişmediğini ve geçen yılki gibi olacağını söyledi. ÖSYM geçen yıl iki önemli değişiklik yapmıştı. İkinci bölümde iki testen soru çözme zorunluluğu tek testen soru çözmeye indirilince, puanı hesaplanan aday sayısı arttı. İkinci değişiklik ise bir adayın birden fazla puanının hesaplanması oldu. Buna göre fen bilimleri mezunlarının sadece SAY2 puanı hesaplanırken, geçen yıl hem SAY2, hem EA2 puanları hesaplandı. Türkçe matematik alanından gelen adayların ise EA2, SAY2, SÖZ2 puanları hesaplandı. Böylece "ve-veya " diye adlandırılan bu değişiklik adaylara, birden fazla alanlarda tercih yapma hakkı getirildi. Bu durumsa, ortak alanlarda geçişin daha çok olmasını sağladı.(Sabah)

 

 


Bu haber 3,669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,781 µs