En Sıcak Konular

Mustafa Kemal de başörtüsünü övmüş

20 Mart 2008 11:26 tsi
Mustafa Kemal de başörtüsünü övmüş AKP'yi Atatürkçülük adına kapatmaya kalkışan Yargıtay Başsavcısı Mustafa Kemal'in sözlerini bilmiyor mu? İşte Mustafa Kemal'in şeriatçı gibi sözleri..

Din, diyanet, başörtüsü ve inançla ilgili hemen her açıklamayı iddianamesine koyan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Mustafa Kemal döneminde yaşasaydı onun da siyasi yasaklı olmasını isterdi. Zira Mustafa Kemal, hemen her fırsatta İslam’ın Anadolu insanı için önemine vurgu yapmış, camide hutbe vermiş ve 1. Meclis’in Açılış Bildirisi’nde de bu konuların altının çizilmesini sağlamıştı.

İşte, Mustafa Kemal’in “siyasi yasaklı” olmasını sağlayasak bazı açıklamaları:

 -          "Dinimizin tavsiye ettiği tesettür, hem hayata, hem fazilete uygundur." -          "Eğer kadınlarımız Şeriat'ın tavsiye ve dinin emrettiği bir kıyafetle, faziletin icap ettiği tavr-u hareketle içimizde bulunur, milletin ilim, sanat içtimai hareketlerine iştirak ederse, bu hali, emin olun, milletin en muteassıbları dahi takdir eder...” -          “Vatanın bağımsızlığı, yüksek halifelik ve saltanat makamının kurtarılması gibi çok önemli vazifeleri olan Meclisin açılış gününü, Cumaya tesadüf ettirmekten maksat, o günün kutsallığından faydalanmak ve açılmadan önce sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Camii'nde Cuma namazı kılmak, Kuran ve namazın nurlarından faydalanmaktır.” (1. Meclis Açılış Bildirisi – Madde 2) Yine Mustafa Kemal’in devlet bütçesinden pay ayırarak Kur’an ve Hadis çevirisi yaptırdığı da eklenince 2008 Türkiye’sinin savcısına göre ağır cezalık bir durumu ortaya çıkıyor.

AK Parti’nin kapatılması için iddianame hazırlayan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın gerekçeleri incelendiğinde, “Mustafa Kemal zamanında yaşasaydı onu da yasaklar mıydı?” sorusunu akıllara getirdi. Zira Mustafa Kemal birçok açıklamasında tesettürün önemine ve fazilete vurgu yapıyor, İslam’ın Anadolu insanı için önemine vurgu yapıyordu. O kadar ki, 21 Nisan 1920 tarihinde ülkenin tamamına gönderdiği TBMM'nin Açılış Bildirisindeki ifadeler başsavcıyı çileden çıkaracak nitelikte.

MECLİS CUMA’NIN KUTSALLIĞINA SIĞINDI
1. maddesinde Allah'ın yardımıyla 23 Nisan Cuma günü, Cuma namazından sonra Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır” denilen bildirinin 2. maddesi ise hilafetin önemine vurgu yaparak açılışın Cuma gününe denk getirilmesindeki manayı izah ediyor:
“2. Vatanın bağımsızlığı, yüksek halifelik ve saltanat makamının kurtarılması gibi çok önemli vazifeleri olan Meclisin açılış gününü, Cumaya tesadüf ettirmekten maksat, o günün kutsallığından faydalanmak ve açılmadan önce sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Camii'nde Cuma namazı kılmak, Kuran ve namazın nurlarından faydalanmaktır. Namazdan sonra Peygamberimiz (sav)'in sakalı ve sancağı el üstünde olduğu halde Meclis binasına gidilecektir. Camiden buraya kadar olan merasim için Kolordu Komutanlığı'nca özel olarak askeri tertibat alınacaktır.”

“YÜCE ALLAH’TAN BAŞARI DİLERİZ”
“Bu dini ve vatani törenin arkasından camilerden çıkıldıktan sonra bütün yurtta hükümet konaklarına gelinerek Meclisin açılmasından dolayı kutlama yapılacaktır. Her tarafta Cuma namazından önce Mevlid-i Şerif okunacaktır.” ifadelerinin de yer aldığı açılış bildisiri “Yüce Allah'tan tam başarı dileriz.” sözleriyle bitiyordu.

“TESETTÜR FAZİLETE UYGUNDUR”
Mustafa Kemal’in başsavcıya yasak için gerekçe oluşturacak açıklamaları bunlarla sınırlı değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve birçok AK Parti’li politikacının başörtüsü ile ilgili sözlerini iddianamesine koyan Yalçınkaya’nın hoşuna gitmeyecek şu söz oldukça manidar: "Dinimizin tavsiye ettiği tesettür, hem hayata, hem fazilete uygundur."

Mustafa Kemal’in tesettür hakkındaki şu ifadeleri de anlamlı:

"Eğer kadınlarımız Şeriat'ın tavsiye ve dinin emrettiği bir kıyafetle, faziletin icap ettiği tavr-u hareketle içimizde bulunur, milletin ilim, sanat içtimai hareketlerine iştirak ederse, bu hali, emin olun, milletin en muteassıbları dahi takdir eder... Bilakis, o halin aleyhinde söylenecek sözlere karşı belki onun müteşebbislerinden daha fazla müdafii olur.''

Mustafa Kemal’in, Anadolu kanınının Batılı kadınları “taklit” eden kıyafet tarzını eleştiren şu sözleri de tarihe düşülen önemli bir not:

“Düşmanlarımızı aldatan görüntü bilhassa kadınlarımızın seklinden, giyim tarzından ve örtünme şeklinden kaynaklanıyor. Onların aldanmalarına yol açan nokta yabancılarla temas edebilecek mevkide bulunan kadınlarımızın tavır ve hareketlerinin milli tavır ve hareketlerimizin timsali olmayıp, belki Avrupa tavır ve hareketlerinin taklitçisi olarak görülmesidir. Filhakika, memleketimizin bazı yerlerinde, en ziyade büyük şehirlerinde giyim tarzımız, kıyafetimiz bizim olmaktan çıkmıştır.”


MUSTAFA KEMAL HUTBE VERİR Mİ?
2008 Türkiyesi’nde devlet görevlilerinin din, diyanet ve başörtü hakkında konuşmasını kapatma gerekçesi olarak ortaya atan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Mustafa Kemal döneminde yaşasaydı camide hutbe vermesini de iddianamesine koyardı kesinlikle. Mustafa Kemal, Şubat 1923 tarihinde Balıkesir Zağanos Paşa Camii'nde hutbe vermişti. Mustafa Kemal’in cmailer hakkındaki görüşleri de başsavcıya malzeme olacak nitelikteydi:

“Efendiler... camiler; ibadet ve itaatle beraber din ve dünya için neler yapmak gerektiğini düşünmek, yani meşveret için yapılmıştır.”

Yine Mustafa Kemal’in devlet bütçesinden pay ayırarak Kur’an ve Hadis çevirisi yaptırdığı da eklenince 2008 Türkiye’sinin savcısına göre ağır cezalık bir durumu ortaya çıkıyor.

 
www.belgehaber.com - ÖZEL



Bu haber 3,410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,138 µs