En Sıcak Konular

Avni Özgürel
Radikal

Avni Özgürel
0 0 0000

Vatan elden gidiyor çetesi! (3)



Üç hafta önce başladığım makale dizisinin son sayfasında 'Bugün ne noktadayız' sorusuna penceremden gördüğüme bakarak cevap vermek istiyorum. Geçmişte elini verip kolunu kaptırmış olmanın, bu nedenle bazı işlerin dışında kalmak istediği halde kimi personelin örtülü/açık sürdürdüğü ilişkiler dolayısıyla içindeymiş gibi görünmenin devlet çekirdeğini rahatsız ettiğini biliyorum. Böyle olduğunun işareti bazı riskler göze alınarak bir dizi soruşturmanın başlatılmış olmasıdır. Gerçek şu ki, bu girişim devletin ayağına dolanan bağlardan büsbütün kurtulma kararından kaynaklanmıyordu. İstenen, söz konusu odaklara gözdağı vererek onların devlet çekirdeğinden uzaklaşmasını sağlamaktı. Ancak soruşturmalar devam ederken kimi zanlıların bazı olaylarla ilgili olarak geçmiş karanlık ilişkilerin ulaştığı boyutu gösterecek açıklamalar yapma tehdidini ima eden beyanları yüzünden ilk hamle sonuçsuz kaldı.
Bu serseri mayınlar ellerindeki koz ve bağlantılı oldukları görevlilerin el altından destekleri sayesinde sıkıntılarının sona ereceği ümidindeydi. Kimi hassas görevlerde çalışan personel kanalıyla Yargıtay Başkanı seviyesinde temas imkânlarının olduğunu bilmenin verdiği bir rahatlıktı bu. Ama zaman içinde devlet çekirdeği 'yönlendiren' mevkiinde görünmemeyi başararak bu bağlantıların birbiri ardına basında deşifre olmasını organize etti. Dolayısıyla güvenilen dağlara ilk kar düştü! Bağlantılarını koparmamış olan görevliler kurumlar içinde etkinliklerini yitirdiler. Giderek uzaklaştırıldılar.
Bu 'görevliler' kimlerdi derseniz, bunların içinde muhtelif rütbeden subaylar, polisler vardı; yargı mensupları, istihbarat elemanları vardı.
Bir kısmı 'özel güvenlik' şirketleri kurup onun çatısı altına girdi. Bir kısmı geçmişte faaliyetlerine göz yummak suretiyle ilişkiye girdikleri sauna, oto galeri, otel vs. türünden işletmeleri üs yapıp çek-senet tahsili işine yöneldi. Bu kişilerin tamamı geçmişte içinde yer aldıkları faaliyetleri 'Vatan elden gidiyor' endişesiyle izah etme alışkanlığını edinmişlerdi ve 'çekirdeğin' dışına itilmiş oldukları dönemde de bu gerekçeye dayanmanın gerek çevrelerinde kümelenen kişilerin sorularına gerekse kendilerine cevap olacağını biliyorlardı. 'Vatan elden gidiyor' hükmünü verdikten sonra bunun icabı yeniden Milli Mücadele, ya da yeniden Kuvay-ı Milliye teşkiliydi. Bu da çete faaliyeti demekti. Eylemler yapabilmek için her türlü yasadışılığı mübah gören; çek-senet tahsilatı, gasp, tehdit, şantaj türü faaliyete cevaz veren zemin böyle oluştu.
Burada kritik soru 'devlet bu işin içinde ne kadar var'dır. Söz konusu yapılanmada tümgeneral rütbesindeyken emekliye ayrılmış, terör mücadelesinde kritik görevlerde sorumluluk üstlenmiş bir komutanın, albay rütbesine kadar gelmiş subayların, kimi emniyet ve adliye personelinin mevcudiyetlerine bakarak hükme varmak kolay.
Oysa son operasyonların 'devlet çekirdeği'nin bilgisi ve mutabakatı tahtında gerçekleştirildiğini düşünmeye yetecek işaret vardır. Bu işaretlerin neler olduğunun ayrıntısına girmeksizin şu kadarını söyleyeyim ki, söz konusu kişiler hakkındaki gerek teknik takip gerekse adli sürece 'devlet çekirdeğinden' tepki gelmemiştir.
Meselenin en kritik noktası sürece askeriyenin bakışıdır.
Konu her ne kadar kamoyunun gözü önünde fazla dallandırılıp budaklanmadan kapatılmış olsa da, Nokta Dergisi'nin yayınına konu olan TSK bünyesiyle ilgili iddialar herhalde kurum içinde ve NATO ittifakının gerektirdiği ölçülerle silahlı kuvvetlerin uluslararası ilişkileri çerçevesinde irdelenmiş olmalıdır. Ve sonuçta ordunun 28 Şubat 1997'den 27 Nisan 2007'ye yaşanan tecrübeleri de değerlendirerek 'demokratik sürecin korunması' konusunda kararlılık içine girdiğini görmemek mümkün değildir... Bu, 'Vatan elden gidiyor çetesi'nin tetikleyeceği kimi anarşik/provokatif olaylarla silahlı kuvvetleri, özellikle ordunun komuta kademesini tahrik hesabı yapan 'devlet çekirdeği'nden dışlanmış odağa ümit bağlayanların hesaplarının boşa çıkışıdır...



Bu yazı 2,028 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 18 Nisan 2010 Doğum gününde sevgiliyi hatırlamak...
    • 3 Ekim 2008 Gerçek gündem ve eğlence
    • 14 Ağustos 2008 Bir test, 2 bin ölü!
    • 30 Temmuz 2008 İddianamenin şifresi
    • 12 Temmuz 2008 Ordu ne düşünür?
    • 2 Temmuz 2008 AKP davası ve Ergenekon
    • 26 Haziran 2008 Travma!...
    • 21 Haziran 2008 Yeni dönemde Tayyip Erdoğan ve...
    • 12 Haziran 2008 Yargı kılıf işlevi görmeye başlarsa!..
    • 28 Mayıs 2008 Kritik dönemeç
    • 21 Mayıs 2008 Mahkeme nasıl kışkırtılır?
    • 14 Mayıs 2008 Sahtelik, devlet ve siyaset
    • 8 Mayıs 2008 Erdoğan’ın yol haritası
    • 30 Nisan 2008 CHP değişirse her şey değişir!..
    • 23 Nisan 2008 Laikliği masaya yatırmak!
    • 16 Nisan 2008 Perdeyi kaldırmak
    • 9 Nisan 2008 AKP nasıl kurtulmaz?
    • 2 Nisan 2008 Tayyip Erdoğan
    • 26 Mart 2008 Başımıza gelenler...
    • 19 Mart 2008 Siyasi tarihin ayıplı sayfaları

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,734 µs