Önce yazının hemen başlığının altına, (NOT: Bu ve benzeri yazılar için, yazının sonundaki açıklama bölümüne bakınız) şerhi düşülmüş..
Yazının sonuna da, “AÇIKLAMA” başlığı ile bilgilendirme notu eklenmiş.
Açıklamada aynen şöyle deniliyor: “YARSAV tarafından gerçek durumu yansıtmayan ve bir örneği yukarıda da yer alan içerikteki yazılara yanıt verilmesi gereği duyulmamaktadır. Bu yazıların aynı isimlerce gündemde tutulmaya çalışılması karşısında bu açıklama yazısı konulmuştur. YARSAV hakkında çıkan ve ulaşılabilen tüm yazılar sitemize konulmaktadır. Bu yazıların gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı, sitede yer alan faaliyetler ve tüm yazılar incelendiğinde zaten hiçbir yoruma gerek duymaksızın ortaya çıkmaktadır. Yukarıda yer alan içerikteki yazıların sitede yer alması, hiçbir zaman bu yazı içeriklerinin onaylandığı anlamını taşımamakta olup, amacımız, YARSAV ile ilgili değerlendirmenin okuyucular tarafından daha objektif olarak yapılması ve eleştirileri yapanların görülebilmesine yöneliktir.”
İki gün önce, benzer bir yazı kaleme alırken gördüğüm bu açıklama üzerine, hemen birkaç soruluk mailimi YARSAV’a gönderdim.. Yazımı da erteledim.
Aradan iki gün geçti, henüz gelen bir cevap yok.
O mailimi de, şimdi sizinle paylaşmak isterim:
“Sayın yetkili.
Vakit gazetesinde yayınladığım yazının, bir not ile sitenizde yayınlandığını gördüm. Öneriniz üzerine sitenizdeki diğer yazıları da okudum. Ancak, eleştirime cevaben somut bir bilgi bulamadım. Konunun gündemde kalmaya devam etmesi sebebi ile, benzer bir eleştiriyi tekrar yapmadan önce, somut açıklamanızı merak ettiğimden, bu notumu gönderiyorum.
Sorum şu: 1) YARSAV’ın toplam üye sayısı kaçtır?
2) HSYK’nın son seçiminde, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilen isimlerin içinde kaç tanesi YARSAV üyesidir?
3) Yargıtay ve Danıştay’a seçilebilmek için objektif şartları taşıyan hakim/savcı toplamı kaçtır?”
Öyle ya, “gerçek durumu yansıtmayan” türünden suçlamalarla, “yanıt verilmesi gereği duyulmamaktadır.” nevinden açıklamalarla, “Bu yazıların gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı, sitede yer alan faaliyetler ve tüm yazılar incelendiğinde zaten hiçbir yoruma gerek duymaksızın ortaya çıkmaktadır.” cinsinden geçiştirmelerle kapanmıyor bu dosyalar..
Ben açtım, YARSAV’ın internet sitesini tümüyle inceledim. Adresini vereyim, meraklı okuyucularımız da bir baksınlar: www.yarsav.org.tr...
Bakalım, bizim sorduğumuz sorulara gerçekten cevap var mı?
Ondan sonra hop oturup, hop kalkıp yaptıkları “Hakimler ve Savcılar Kanunu ile yargıda kadrolaşma oluyor” eleştirilerine doğru bir açıdan yaklaşabiliriz.
Cizre’ye bir hakim, savcı atamak için ÖSYM sınav yapıyor. Kazananları AdaletBakanlığı mülakata alıyor. Buna rağmen, bu seçim beğenilmiyor, kadrolaşma iddiasında bulunuluyor!
Ama hakim ve savcı alımında tek yetkili olması istenen HSYK, bir görüşten hakim-savcıların buluştuğu dernek üyelerini büyük oranda yüksek yargıya seçiyor, diğerlerine yüz vermiyor.. Ve objektiflik adına, bizim önümüze bu usul konuluyor!
Affedersiniz beyler, yeni kanundaki usul ile, gerçekten kadrolaşma oluyorsa, ÖSYM’nin imtihanını nasıl kazanacak kadrolaşacak adaylar?
Siz cevap vermek için düşünürken, asıl kadrolaşmanın nasıl olduğunu ben aktarayım size.
Hakim alımında yazılı imtihan var ve bunu ÖSYM yapıyor.
Peki yüksek yargıya üye seçilirken hangi imtihan yapılıyor?
Hık mık..
Söyleyin söyleyin, hangi imtihanı yapıyorsunuz, Yargıtay-Danıştay üyelerini seçerken?
Efendim?.. Duyamadım.. Yüksek sesle söylesenize..
Hani avazınız çıktığı kadar bağırarak, “Hakimler ve SavcılarKanunu ile, AKParti kadrolaşmaktadır” diye itiraz ediyorsunuz ya..
O haykırıştan ödünç aldığınız, şöyle azıcık da olsa, ama duyulacak kadar bir sesle verin cevabınızı.. Öğrenelim bakalım, yüksek yargıya üye seçerken, hangi imtihanı yapıyorsunuz?
Ben okuyucularıma söyleyeyim; ne yazılı var, ne de sözlü.. İmtihan mimtihan yok..
7 kişilik HSYK’da 4 üyenin arzusu kimden yana ise, öyle seçiliyor üyeler!
Sonra da kalkmış, “ÖSYM’nin imtihanını kazananların katılacağı mülakatı bakanlık yapıyor” diye itiraz ediyorlar.. Oysa önerdikleri HSYK, ne yazılı, ne sözlü, hiçbir şey yapmıyor!
Hem de, bir ilçenin hakimini değil, Yargıtay’ın üyesini seçerken!
Bilmem anlatabildim mi?
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle