En Sıcak Konular

Hayrettin Karaman
Yeni Şafak

Hayrettin Karaman
0 0 0000

Acil tedbir ve bir yardım çağrısı



Sıradan insanların duyguları, arzuları, ihtirasları akıllarına galebe çalar da göz göre göre gelen tehlikeye karşı tedbir almakta, felaket kapıyı çalmadan kurtulma çareleri aramakta kusurlu ve ihmalkâr davranırlar. Bunun en yaygın örneği sigara tiryakiliğidir. Bu ve benzeri bağımlılıkların makûl (akla dayanan, aklın kabul ettiği) bir açıklaması ve gerekçesi yoktur. Akıl, bilgi ve din sigaranın terk edilmesini emreder, alışkanlık ise bunlara karşı kor ve üzerinde "sigara öldürür" yazdığı halde tiryaki, paketi açar, bir tane de yakar.

Bu yazıda üzerinde durmak istediğim bir başka örnek ise kuraklıktır, su sıkıntısıdır. İnsanların bir yandan günahları, diğer yandan başta israf olmak üzere yağmuru engelleyen, su kaynaklarını kurutan iş ve eylemleri yüzünden dünya büyük bir kuraklık ve susuzluk felaketine doğru adım adım ilerliyor. Sera gazlarının salımını sınırlayan anlaşmaya hâlâ, bunu en fazla yapan ülkeler imza atmıyor; üretim ve kazanç sarhoşluğu yüzünden insanlara zarar vermeye devam ediyorlar.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.), "Nehir kıyısında bile olsanız, suyu israf etmeyin" buyuruyor. "Nehir kıyısında suyu bol kullanmanın ne zararı olabilir?" diye düşünenler olabilir. Allah tarafından eğitilmiş olan o büyük eğitici biliyor ve bildiriyor ki, suyu bol bulduğunda israf etmeye alışan bir kimse, az bulduğunda da tasarruf etmeyi bilemez.

Eskiden abdest, ibrik ve benzeri bir kaptan ele dökülerek alınırdı. Bu usulde abdest alan bir kimse kullandığı suyu biriktirse ve bugün açılan ve abdest sonuna kadar kapatılmayan bir musluktan alınan abdest suyunu da biriktirip mukayese etse bir kaç misli suyu israf ettiğini görecektir.

Hasılı, tez elden tedbir almazsak kuraklık ve susuzluktan kırılacağımızı unutmayalım.

Bir de ormanları yakarak, ağaçları keserek akciğerlerimizi ve yağmura açılmış elleri yok etme günahımız/kusurumuz/suçumuz var.

Buna karşı bazı gayret sahibi insanlar büyük fedakârlıklarla ağaç dikiyor ve orman yetiştiriyorlar. Bunlardan bir tanesini bir süre önce bu köşede tanıtmıştım. Emekli matematik öğretmeni Rahim Demirbaş şimdi bir zorlukla karşılaşmış ve yardım istiyor. Mektubunun ilgili kısmını sunuyor, sergilediği gayretlere ve mağdur olduğu hususa okuyucularımızın ilgi göstermesini diliyorum:

Ben devletime ve kimseye hiç yük olmadan 9 yıldır ülkemizin bu kurak ve çölleşme ile karşı karşıya olan bölgesinde bir orman oluşturuyorum. On bini aşkın ağaç diktim. Elimdeki imkânlarla ormanı yaşatmaya ve korumaya çalıştım. Zor durumda kalmasaydım kimseyi rahatsız etmezdim. Elimden geleni yaptım. Şu sıralarda boyumu aşan bir olayla karşı karşıyayım. Ağaçları biraz fazla dikmişim. Bir de bu yıl yağışlar az olup sıcaklarda çok olunca işler zorlaştı. 9 yıldır dikip büyüttüğüm ağaçlar ateşten değil susuzluktan yanıyor. Körpe olanları kurumak üzere. Su tankı buldum, traktörle su taşıyıp onları sulamaya çalışıyorum. Fakat, dökme su ile değirmen dönmüyor.

Şuna inanıyorum ki bana bu ormanı oluşturma arzusunu veren Allah'ım, ardından suyu da verecek. Acaba ne ve kim aracılığı ile, doğrusu merak ediyorum. DSİ yetkilileri bir havuz ve 2,5 km boru ile sıkıntımın giderileceğini belirttiler (kooperatif kuyularından su alabileceğim). Şu an havuzun yerini hazırladım, inşaatını yaptırıyorum. Geriye kalıyor boru işini halletmek. Boruyu da yiğit birinin alması gerekiyor. İhtiyacım para değil, yalnızca borudur.

Aslında insanlarımızın güzel duygularını mezata çıkarıp paraya çevirenlere kin duyan birisiyim. Ben bugüne kadar kendi gücümle direndim. Ne yazık ki evdeki hesap çarşıya uymadı.

Benim problemimi 2,5 km beşlik (125 lik) ana boru çözecek. Bu boruları bana şimdi temin eden olursa makul bir zaman içerisinde bedelini geriye ödeyebilirim. Çünkü, şu anda durumum uygun değil.

Konya Ereğlisi Kaymakamlığı ya da Ereğli Orman Fidanlığı Müdürlüğü'nden bu çalışmamı araştırabilirsiniz. Saygılarımla…

Rahim Demirbaş / Emekli matematik öğretmeni

Hamidiye Mahallesi, Anıt Cad. Ender Ap No 1/2 Ereğli /KONYA (0505 / 753 92 92)



Bu yazı 1,162 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Haziran 2008 Milli maç milli mesele
    • 26 Haziran 2008 Şimdi ne yapacağız?
    • 12 Haziran 2008 Cumhuriyeti korumak
    • 25 Mayıs 2008 Ya bu deveyi güdecekler…
    • 18 Mayıs 2008 Yargı bağımsızlığı ve yanılmazlığı
    • 24 Nisan 2008 Bankaların verdiği promosyon
    • 5 Nisan 2008 Devlet-din ilişkisi
    • 30 Mart 2008 İddianamedeki laiklik
    • 28 Mart 2008 Laiklik tehlikede mi?
    • 23 Mart 2008 İddianame kusurludur
    • 14 Mart 2008 Kısas (2)
    • 13 Mart 2008 Kısas
    • 7 Mart 2008 Sıra sana da gelir
    • 29 Şubat 2008 Sağırlar, dilsizler ve körler
    • 28 Şubat 2008 Atalar dini
    • 24 Şubat 2008 Çelişkiler Yumağı
    • 22 Şubat 2008 Fetvalar arasında
    • 21 Şubat 2008 Mescid-i Aksâ hepimizin
    • 15 Şubat 2008 Kadınlar da farklı
    • 14 Şubat 2008 Niçin Örtünüyoruz? (3)

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,156 µs