En Sıcak Konular

Murat Bardakçı
Sabah

Murat Bardakçı
29 Kasım 2007

Camilla'nın cedleri, İngiliz krallarının döşek yoldaşıydı



Belki hatırlarsınız: Bundan on küsur sene önce, Londra’da başkalarının telefonlarını dinlemeyi seven elektronik meaklısı bir genç, bir çiftin gece geç saatteki konuşmalarını gizlice kaydetmişti.

Erkek, sevgilisine “Gel, beni kubura at, üzerime de sifonu çek!” gibisinden Şekspir’in edebî yaratıcılığına bile rahmet okutacak sözler söylüyor, hattın öbür ucundan kuburun başına davet edilen kadın da söylenenleri işittiğinde kıkırdayıp duruyordu.

Basın, birkaç gün sonra bu telefon kayıtlarını ele geçirip yayınladığında İngiltere’de kıyamet koptu. Zira böylesine asil, nazik, hassas ve romantik sözler fırıncı James’e yahut taksi şöförü William’a değil, İngiltere tahtının vârisi Galler Prensi Charles’a aitti. Hattın diğer tarafında da, prensin o zamanki metresi ve refikaları Cornwall Düşesi Camilla vardı.

Şimdi günlerdir Türkiye’yi tavaf etmekle meşgul olan Charles ve Camilla çifti, geçmişte işte böylesine romantik takılıyorlardı!

Birbirlerine başkalarıyla evli oldukları yıllarda âşık düşen Charles ile Camilla’nın ilişkisini sakın ola ki sıradan bir karasevda zannetmeyin. Bu ilişki, Camilla’nın ailesinde asırlardan buyana vârolan genetik bir âdetin, erkeğiyle ve kadınıyla İngiliz sarayına “döşek yoldaşlığı etme” merakının günümüze kadar gelmiş uzantısıdır. Şimdi “Cornwall Düşesi” unvanını taşıyan Camilla Parker-Bowles’un asırlar önce yaşamış büyük dedelerinden biri hem o zamanın kralının, hem de bir başka kralın gayrımeşru oğlunun sevgilisi olmuş; bir büyükannesi yine bir diğer krala senelerce metreslik etmiş, romancı olan büyük teyzesi de bir hemcinsine âşık düşmesinin verdiği ilhamla dünya edebiyatına meşhur eserler kazandırmıştır!

İşte, Camilla’nın ailesinde vârolan “İngiliz sarayına her çeşit hizmet” temeline dayalı genetik özelliğin birkaç örneği:

* MAJESTE KRALIN ‘BOYFRİEND’İ OLAN BÜYÜK DEDE: 1669’da Hollanda’da doğan Arnold Joost Van Keppel, Camilla’nın ana tarafından büyük dedelerindendi. Delikanlılığında Londra’ya gitti ve bir yolunu bulup kral Üçüncü William’ın hizmetine girdi. Önceleri kralın “yatak odası hizmetkârlığı”nı yaptı, yani majestelerinin giyinip soyunmasına ve elini-ayağını yıkamasına yardım etti. Sonra “esvapçıbaşı” olup kralın elbiselerinden sorumlu oldu ve nihayet hemcinslerine merakıyla bilinen Üçüncü William’ın “âşıklığına” kadar yükseldi. William’a verdiği her türlü hizmetin karşılığında elde ettiği ihsanlarla büyük bir servete sahip olurken hem kralı, hem de önceki kral İkinci Charles’in gayrımeşru oğlu Richmond Dükü Charles Lenox’u aynı anda memnun etme becerisini bile gösterdi.

* KRALA METRESLİK YAPAN BÜYÜKANNE: İngiltere Kralı Üçüncü William’ın boyfriendi Arnold Joost Van Keppel’in torun çocuğu Alice Edmonston, bizim Camilla’nın annesinin anneannesi olurdu ve o da büyük dedesi gibi sarayla çok yakın münasebetler içerisindeydi ve Yedinci Edward’ın metresiydi. Üstelik sadece kralı değil, hiçbir erkeği reddetmeyecek derecede nazikti ve George Keppel adında bir asille evli olmasına rağmen kendisine alâka gösteren Grimthorpe isimli bir başka asili de geri çevirememiş, Grimthorpe’dan üstelik bir de çocuk peydahlamıştı.

Alice bu kadarla da kalmadı, Londra’nın zengin bankerlerinden birinin talebini de kabul etti ve bir çocuk da bankerden yaptı ama bütün bu meşguliyeti arasında kocasından da çocuk doğurmayı ihmal etmedi. Camilla’nın büyükannesi olan Sonia Keppel, Alice’in meşru kızlarından biriydi.
Alice, 1898’de henüz veliahd olan Edward ile bir briç partisinde tanıştı ve Edward o sırada 29 yaşında bulunan Alice’in önce briçteki ustalığına, sonra da kendisine hayran oldu. Bu hayranlık zamanla başka bir hâl aldı, Alice, 1901’de “Majestelerinin metresi” unvanını elde etti ve unvanını kralın ölümüne kadar, tam dokuz sene boyunca kimselere kaptırmadı!

Kral ile metresinin vedaları çok hüzünlü oldu: Edward, 1910’da dünyadan ayrılmasından birkaç dakika önce Alice’i görmek istedi. Kraliçe Aleksandra kralın son arzusunu gönülsüz bir biçimde yerine getirip Alice’i can çekişen majestelerinin başucuna götürdü. Alice ile Edward dakikalarca hüzün dolu bir halde bakıştılar ama Kraliçe Aleksandra, Edward’ın komaya girmesi üzerine hizmetkârlarına “Şu karıyı hemen kapıdışarı ediniz!” diye buyurunca, Alice, kocası George Keppel’in evine dönmek zorunda kaldı ve üstelik beklediğinden de sıcak bir kabul gördü. Keppel çifti daha sonra İngiltere’yi terkedip İtalya’ya yerleştiler ve 1947 sonbaharında birer ay arayla ölene kadar İngiltere’ye adımlarını atmadılar.

* BÜYÜK TEYZESİ ÖNCE MEŞHUR BİR YAZAR, SONRA DA LEZBİYEN OLDU: Kral Edward’ın metresi Alice Keppel’in kızlarından olan Violet Trefusis, Camilla’nın anneannesinin kızkardeşi, yani büyük teyzesiydi. 1894’te Londra’daki aile malikânesinde doğdu, zamanla devrinin hatırı sayılır entellektüellerinden oldu, roman yazmaya başladı ve modern İngiliz Edebiyatı’nın hâlâ çok okunan bazı romanlarını kaleme aldı. Yazarlık ettiği sırada iki işe daha merak saldı: Kadınlara ve sosyalizme... Derken, bir diğer İngiliz asilinin, Baron Sackville’in torunu olan, on yaşından itibaren arkadaşlık ettiği ve kendisi gibi yazar olan Vita Sackville-West adında güzel bir kadına âşık düştü. Çiftin maceraları ve yarattıkları skandallar Avrupa sosyetesini hop oturtup hop kaldırırken bir taraftan da İngiliz sosyalizminin savunuculuğunu üstlendiler.

Vita, gerçi senelerdir Harold Nicolson adında bir asille evliydi ama çift zaten ayrı havalardaydı ve Harold erkeklerle beraber oluyor, Vita da Violet ile gününü gün ediyordu. Derken, devreye o devrin bir başka meşhur kadın yazarı, Virginia Woolf girdi. Virginia, gönlünü Vita’ya kaptırdı. Üçlü arasında senelerce çok daha tuhaf gidiş-gelişler yaşandı ama Vita dürüst çıktı ve Virginia ile kısa bir beraberlikten sonra Violet’ye yani Camilla’nın büyük teyzesine döndü; 1962’deki ölümüne kadar mutlu bir çift olarak beraber yaşadılar.

İşte, Prens Charles’in muhterem refikaları Cornwall Düşesi Camilla’nın aile tarihinden birkaç enstantane... Geleneklerine son derece bağlı olduğu anlaşılan aile, malum geleneğini şimdi Camilla vasıtasıyla sürdürüyor...


muratbardakci@haberturk.com



Bu yazı 2,418 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2010 Siz de bir ödül buyurmaz mıydınız?
    • 29 Kasım 2007 Camilla'nın cedleri, İngiliz krallarının döşek yoldaşıydı

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,601 µs