En Sıcak Konular

Gülay Göktürk
Bugün

Gülay Göktürk
0 0 0000

Hukuk dersi



Geçenlerde gazetelerin birinde gözüme çarptı: Çocuklara erken yaşta hukuk bilinci verebilmek için okullara ders konması düşünülüyormuş. Ona bakarsanız, zamanında hepimiz Vatandaşlık Bilgisi dersi okumuştuk okullarımızda.

Yüzde kaçımızın iyi vatandaş olduğu meydanda. Herhangi bir konuda çıkmaza girince, "Hadi şunun dersini okullara koyalım da işi çözelim" yaklaşımına oldum bittim tepki duymuşumdur. Biliyorsunuz, yıllardır okullara cinsellik dersi koyalım da gençlerimizi "bilinçlendir elim" denir durur. Bu konu ne zaman açılsa ben de "aman sakın bilinçlendirmeyin, bırakın öyle kalsınlar" diye feryat ederim.

Çünkü o "bilinçlendirme" denen şeyden kimin ne anladığı o kadar meçhul kiÖ Şimdi, küçüklere verilecek hukuk bilincini düşününce aynı şekilde panikliyorum. Öyle bir ders konsa, kim bilir kimler verir bu hukuk bilinci derslerini ve nasıl bir hukuk bilinci aşılamaya kalkar çocuklara. 27 Mayıs gibi açık hukuksuzluğun okul kitaplarına yıllar yılı bayram olarak girdiğini düşününce insan ister istemez korkuyor. Mesela hukuk bilinci derslerinde, 27 Mayıs nasıl anlatılır? Ya da diğer darbeler?

Türkiye'de şimdiye kadar 3,5 darbe yaşandığı ama şimdiye kadar tek bir darbecinin bile yargılanmadığı es geçilerek doğru düzgün bir hukuk bilinci verilebilir mi genç kuşaklara? Aslında, hukuk bilinci dediğiniz şey öyle okulda dersle filan öğrenilecek bir şey değil. Bu bilinç günlük hayatın içinde, yavaş yavaş, yaşaya yaşaya edinilir. Çocuk, daha parmak kadarken arkadaşlarıyla ilk kavgasını yaptığında oluşmaya başlar bu bilinç.

O kavgada annesinin haklıyı mı, yoksa kendisini mi kayırdığını kaydeder bir kenara. Büyüklerinin her fırsatını yakaladıklarında kuyruklara aradan sızdıklarına tanık olmuşsa, "başkalarının hakkına saygı" üzerine dinlediği bütün o nutukların bir kulağından girip bir kulağından çıkması kaçınılmazdır. Babası televizyonda maç izlerken, tuttuğu takıma penaltı cezası veren hakeme sövüp sayarken, adil mi davranmaktadır, yoksa adaletsiz mi? Evet adaletÖ Çünkü hukukun temeli insanoğlunun adalet duygusudur.

O duygu kollektifleşip bir hukuk yaratır. Ve o hukuk yasalar yoluyla hayata geçer. Adalet duygusu kısırlaşmış, ya da hiç oluşmamış insan ve toplumlar, tersten giderek adil olanı yasalarda ararlar. Onlar için yasal olan adildir. Yasalar adaletli olmak zorunda değil, adalet yasal olmak zorundadır.

Şimdi merak ediyorum, mesela AKP için kapatma davası açılırken durumun adil olup olmadığına yasa maddelerinin lafzı üzerinde cambazlıklar yaparak mı cevap bulmaya mı çalışacağız, yoksa hukukun ve onun kaynağı adaletin nerede olduğuna mı bakacağızÖ Çocuklarımıza hukuk diye neyi anlatacağız?

Henüz Anayasa mahkemelerimizin, başsavcılarımızın bile kavrayamadıkları şeyi, yani adalet- hukuk, yasa zincirinin nereden başladığını mı? Bunu anlatabilecek babayiğit var mı aranızda? Ders koymayı filan boşverin. Çocuklar bizi gözlüyor. Biraz olsun adaletli olmaya çalışın yeter.


Bu yazı 1,390 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 3 Ekim 2008 Krizler ve sebep sonuç ilişkileri
    • 12 Temmuz 2008 Ergenekon Davasını bekleyen tehlikeler
    • 12 Haziran 2008 Cumhuriyet Çalışma Grubu
    • 28 Mayıs 2008 “Yalnız ve güzel ülkem”
    • 25 Mayıs 2008 Tam Gün Yasası 2
    • 21 Mayıs 2008 Tam Gün Yasası
    • 18 Mayıs 2008 Hukuk dersi
    • 14 Mayıs 2008 Kraliçe bilecek mi?
    • 9 Mayıs 2008 Patinaj ve bıkkınlık
    • 7 Mayıs 2008 "Dini ticarete alet etmek"
    • 30 Nisan 2008 Taksim neyin sembolüdür?
    • 25 Nisan 2008 “CHP'yi kurtarmak”
    • 23 Nisan 2008 Doğurun, ama bize güvenerek doğurmayın
    • 20 Nisan 2008 Hizmet yarışı olarak siyaset
    • 16 Nisan 2008 Vazoda büyüyenler
    • 9 Nisan 2008 “Kökü dışarda”
    • 30 Mart 2008 "Eğer kapatma davası açılırsa..."
    • 28 Mart 2008 Reform kuşa dönmesin
    • 26 Mart 2008 Meşru müdafaa
    • 19 Mart 2008 Asıl ihtimal Anayasa Mahkemesi’nin reddetmesidir

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,100 µs